INFO BIRO

BiH: Arapi u potrazi za napuštenim selima

Ako imate napuštene posede u BiH, ovo je možda prilika da ih dobro prodate.

                          

Arapi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele kupiti čak 12.000 duluma zemlje u Bosni i Hercegovini, a jako su zainteresirani za Hercegovinu, potvrdila je za Dnevni list direktorica Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delki, koja u ime arapskih partnera traži zemlju u BiH.

Najviše bi odgovaralo, kaže, kada bi se našla zemlja u napuštenim selima, kako bi Arapi mogli kupiti velike površine na jednom mjestu.

Dnevni list je nedavno objavio informaciju kako su Arapi zainteresirani za kupnju zemlje u Hercegovini, te da agenti za nekretnine na terenu Hercegovine traže potencijalne kupce. Navodno se traži poljoprivredno zemljište za proizvodnju organske hrane. Ova informacija odjeknula je u javnosti, jer na području Hercegovine do sada nisu zabilježeni slučajevi kupnje nekretnina od Arapa, dok je to u Sarajevu i okolici postala masovna pojava.

- Moji partneri su iz Emirata, a u Dubaiju imaju svoje tvornice i 400 zaposlenih. U Hercegovini žele kupiti zemlju za proizvodnju hrane.  Radi se o kompaniji Al-Shourafa group, a imaju registriranu kompaniju i u Sarajevu – Tasali group. Oni žele u BiH kupiti 12.000 duluma. To je velika površina - navodi Delki i ističe da se radi o ozbiljnim kupcima, a ne prevarantima.

- Sada smo tražili zemlju u Hercegovini. Našli smo u Čapljini i u Ljubuškom, ali tamo traže 3 do 6 KM po metru četvornom, a oni su zasad spremni platiti do 1,5 KM - otkriva Delki.

Dodaje da je po ovim cijenama našla zemlju na području Bihaća. Radi se o napuštenoj zemlji koja se ne obrađuje.

Kakva je reakcija stanovništva na useljavanje Arapa pročitajte OVDJE

                         

A. Tanasković/dnevni-list.ba
                                


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku. 

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Top 7 razloga zbog kojih stranci obožavaju Hrvatsku (VIDEO)

Zakon je isti za sve: Bahati vozači ostaju bez vozila!

Pogledajte kako svet izgleda iz ptičje perspektive

;