INFO BIRO

Al Dahra kupila PKB Korporaciju

Poljoprivredno zemljište blizu centra Beograda ubuduće će biti u vlasništvu kompanije iz UAE

Kompanija “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 105 miliona evra kupila je PKB Korporaciju. Ugovor su potpisali državni sekretar Dragan Stevanović i kopredsednik i suosnivač “Al Dahra holdinga” Kadim Abdul Al Darei.

Stevanović je izjavio da je kompanija "Al Dahra" kupila nepromenljivu imovinu PKB - zemlju, objekte, opremu i mehanizaciju neophodnu za proces proizvodnje. On je, takođe, dodao da će Srbija dobiti nešto više od 17 miliona evra za "promenljivu" imovinu - stada i grla koji će novi vlasnik da preuzme.

  

  

Al Darei je rekao da predstavnici te kompanije prepoznaju značaj PKB za Srbiju i građane i obećao da će ta kompanija biti tri puta bolja nego danas.

- Uključivanje PKB Korporacije u naš postojeći portfolio osnažuje poziciju kompanije “Al Dahra” u Srbiji i naše regionalno prisustvo u Evropi - izjavio je potpredsednik i suosnivač "Al Dahre", Kadim Al Darei povodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora. - Istovremeno, ova investicija upotpunjava našu strategiju vertikalne integracije, pružajući mogućnost Grupi da dalje razvija svoje poslovanje u poljoprivrednoj, mlečnoj i stočarskoj proizvodnji.

Prema najavama, “Al Dahra” će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB Korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Pored toga, “Al Dahra” planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB i njenih kapaciteta u cilju ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka.

- Smatramo da će privatizacija PKB Korporacije i investicije “Al Dahre” u unapeđenje postojećih kapaciteta i infrastrukture značajno doprineti komercijalizaciji i internacionalizaciji srpske poljoprivrede, a da će korist od toga imati srpski farmeri, trgovci i čitav poljoprivredni sektor u Srbiji. Radujemo se daljem jačanju naših veza sa Srbijom i srpskim narodom kroz realizaciju novih investicija - poručio je Al Darei.

“Al Dahra” će obrađivati više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na osam farmi koje su locirane u neposrednoj blizini centra srpske prestonice. Na ovom zemljištu kompanija planira uzgoj pšenice, kukuruza, ječma, šećerne repe i nekoliko vrsta povrća.

Novi vlasnik PKB je međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom fondu ima 160.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta. U sastavu “Al Dahre” posluju različite kompanije u prerađivačkoj, mlekarskoj i mlinskoj industriji. Takođe, “Al Dahra”” ima i razvijene globalne trgovinske kapacitete.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Tradicija u Dubaiju: Nova školska godina na srpskom jeziku

VEST GODINE: Dogovoreno ukidanje viza za državljane Srbije!

Emirati: Novi kriterijumi za dobijanje dugoročne vize