BIRO PRIČE

VEST GODINE: Dogovoreno ukidanje viza za državljane Srbije!

Šefovi diplomatija Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije postigli su dogovor o bezviznom režimu

Građani Srbije moći će da putuju u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) bez vize!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji boravi u bilateralnoj poseti UAE, sastao se danas sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE šeikom Abdulahom bin Zajedom.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je posle sastanka dvojice zvaničnika da su šefovi diplomatija Srbije i UAE dogovorili da vize za građane Srbije koji putuju u Emirate budu ukinute.

  

Da podsetimo, Srbija je prošle godine ukinula vize državljanima Emirata. Na sastanku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i ministra inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE šeika Abdulaha bin Zajeda Al Nahjana u novembru 2017. dogovoren je nastavak rada na pripremi za potpisivanje više međudržavnih sporazuma. Tada je, takođe, najavljeno i da će UAE ukinuti vize za građane Srbije.

  

  

Na današnjem sastanku, u srdačnom i prijateljskom razgovoru obostrano je konstatovan visok nivo bilateralnih odnosa i saradnje i dogovoreno njihovo dalje jačanje i unapređivanje. Ministar Dačić istakao je zadovoljstvo nivoom ostvarenih kontakata na visokom i najvišem nivou, kao i usponom koji beležimo u međusobnoj ekonomskoj saradnji. Potvrdio je spremnost Srbije za dalje jačanje i proširenje svestrane saradnje na svim poljima.

Takođe, na sastanku je istaknuto i zadovoljstvo činjenicom da je u prethodnom periodu potpisan veći broj važnih bilateralnih sporazuma iz mnogih oblasti.

Dvojica ministara razgovarali su o održavanju prve sednice Mešovitog komiteta za saradnju između Srbije i Emirata koja će sredinom novembra biti održana u Beogradu. Ministar Abdulah bin Zajed naglasio je da poseta šefa srpske diplomatije predstavlja potvrdu prijateljskih i partnerskih odnosa dve države i ponovio spremnost njegove zemlje da sa Republikom Srbijom gradi izuzetne bilateralne odnose.

Zahvaljujući naporima srpske diplomatije, državljani Srbije već uživaju beneficije u UAE. Od prošlog leta naše vozačke dozvole važe u Emiratima, a ubuduće ćemo moći da odlazimo u ovu bliskoistočnu zemlju samo sa pasošom u džepu. Detalji o datumu kada će vize za državljane Srbije biti ukinute biće saopšteni narednih dana.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Jake veze Srbije i UAE: I prijateljstvo i partnerstvo (FOTO)

Zvanično: Abu Dabi – najbezbedniji grad na planeti (FOTO)

Najlepši pozdrav iz Srbije (VIDEO)


;