BIRO PRIČE

Jake veze Srbije i UAE: I prijateljstvo i partnerstvo (FOTO)

-Opredeljeni smo da odnose između Srbije i UAE podignemo na nivo strateškog partnerstva – kaže šef srpske diplomatije

U Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju u četvrtak, 20. septembra 2018, održan je prijem povodom posete prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra inostranih poslova Ivice Dačića. Ministar Dačić boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), u bilateralnoj poseti tokom koje se sastaje sa kolegom i domaćinom, ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE šeikom Abdulahom bin Zajedom.

U obraćanju uglednim zvanicama iz Srbije i UAE, šef srpske diplomatije podsetio je da odnosi između Srbije i UAE datiraju od vremena Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji je SFRJ bila jedan od osnivača.

- Zahvaljujući naporima srpskog i emiratskog rukovodstva, danas Srbija i UAE imaju odlične političke i ekonomske odnose koji se ubrzano razvijaju na svim poljima – rekao je ministar Dačić. - U prethodnom periodu potpisan je veći broj važnih bilateralnih sporazuma iz mnogih oblasti. Posete na visokom i najvišem nivou su redovne, kao i susreti privrednika. UAE su najznačajniji partner Srbije u regionu Zaliva i opredeljeni smo da odnose sa njima podignemo na nivo strateškog partnerstva.

Poslovna saradnja

O značaju koji Srbija pridaje UAE govori i činjenica da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je potvrdila učešće na Svetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, što će biti dobra prilika da Srbija predstavi svoje potencijale.

Daljem jačanju saradnje svakako će, najavio je Dačić, doprineti i prva sednica Mešovitog komiteta za saradnju između Srbije i Emirata, koja će sredinom novembra biti održana u Beogradu.

Šef srpske diplomatije podsetio je da su i UAE prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, o čemu govori broj uspešnih emiratskih kompanija koje posluju kod nas.

-  To su neke od najvažnijih domaćih firmi, kao što su Etihad, Igl Hils, Al Dahra, Al Ravafed, koje u našoj zemlji ostvaruju odlične rezultate – naglasio je ministar.

  

Srpska dijaspora – lična karta domovine

Dačić je istakao da, sa druge strane, nije ni mali broj renomiranih srpskih preduzeća koja sa uspehom posluju u UAE i koja na najbolji način promovišu Srbiju.

- UAE predstavljaju drugi dom za više od 6.000 naših državljana, što ih čini najbrojnijom srpskom zajednicom na prostoru Bliskog istoka – naglasio je šef srpske diplomatije. - Oni su UAE prepoznali kao idealno mesto za ostvarivanje svojih profesionalnih ciljeva, a mnogi od njih su na visokim položajima u svojim kompanijama. Posebno raduje činjenica da Srbiju predstavljaju na najbolji mogući način i tako doprinose podizanju njenog ugleda u UAE.

Prema njegovim rečima, broj turista iz UAE koji posećuju Srbiju raste iz godine u godinu, dok je u prošloj godini više od 20.000 posetilaca iz Srbije boravilo u UAE.

  

Prvi ambasador Srbije u UAE

Srpski šef diplomatije zahvalio je UAE na finansijskoj i logističkoj podršci koju pružaju Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju.

Ujedno, on je poželeo prvom ambasadoru Srbije u UAE, Nj. E. Stanimiru Vukićeviću uspešno obavljanje ove odgovorne dužnosti i izrazio uverenje da će ambasador dati novu energiju i podsticaj daljem razvoju bilateralnih odnosa Srbije i UAE.

  

Pasoši i vize

Pasoš UAE danas mnogi poistovećuju sa čuvenim crvenim pasošem iz vremena Josipa Broza Tita i SFRJ, jer se nalazi među 10 najmoćnijih pasoša u svetu. Državljani UAE mogu da putuju bez vize u 112 država, a u 45 država dobijaju vizu odmah po ulasku.

Posle niza teških godina koje su predstavljale veliki izazov za predstavnike srpske diplomatije, i naš pasoš počeo je da iz godine u godinu beleži sve bolju poziciju na listi najmoćnijih pasoša sveta. Ukidanjem viza građanima Srbije za UAE, koje se očekuje u narednom periodu i na čemu intenzivno rade predstavnici naše diplomatije, srpski pasoš će imati još bolji rejting u svetu.

Više fotografija sa prijema u Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju pogledajte OVDE

BIRO

Foto: Boris Dejanović


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Diplomatija za ponos: Pasoš UAE zlata vredan

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike (VIDEO)

FOTO-PRIČA: Top 11 mesta u Srbiji koja morate da posetite


;