BIRO PRIČE

Tradicija u Dubaiju: Nova školska godina na srpskom jeziku

Osma generacija polaznika Dubai Školice - još jedna potvrda da ni u pustinji ne zaboravljamo naše korene

Nova školska godina je počela, a sa njom i prilika da vaše dete svakog drugog petka, dva ili četiri sata provede učeći, pišući i edukujući se iz oblasti književnosti, geografije, istorije i opšte kulture Srbije. Dubai Školica, jedina obrazovna ustanova na srpskom jeziku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od petka, 5. oktobra započinje novo tromesečje. Nastava će, kao i prethodnih godina, biti održavana u Dubaiju, a predavači su profesori srpskog jezika i književnosti, puni ljubavi i posvećenosti da mališanima prenesu znanja koja stiču njihovi vršnjaci tokom školovanja u domovini.

  

  

Bilo da vaše dete zna srpski, a želite da nauči više o Srbiji i proširi fond reči, ne zna srpski i želite da nauči, zna da govori srpski ali ne i da piše, želite da utvrdi srpski, ispravi akcenat i upotrebu reči, stidi se da priča srpski ili prosto želite da se vaše dete druži sa sa drugom decom u prijatnom okruženju, Dubai Školica je prava adresa za vas.

Uprkos tome što je kvalitet škola u Emiratima dobar, deca koja su rođena u Srbiji a pohađaju škole u pustinji prate engleski ili američki nastavni program čiji je fokus na učenju književnosti, geografija i istorija tih zemalja. U Dubai Školici deca imaju priliku da saznaju mnogo više o zemlji iz koje potiču, kao i o srpskoj  istoriji, geografiji i srpskoj kulturi uopšte.

  

Kako za Naš Biro kaže Ksenija Preković, osnivač Dubai Školice, deca su podeljena u četiri školske grupe:

- Jednu grupu čine početnici, odnosno deca koja uopšte ne znaju srpski jezik ili ga vrlo malo znaju. U grupi koju čine prvaci su mališani od šest do osam godina, u srednjoj grupi deca od devet do 11 godina, a u starijoj grupi polaznici od 12 do 15 godina.

  

  

Školska godina se sastoji od tri tromesečja – jesenjeg, zimskog i prolećnog, prateći školski kalendar u Emiratima. Na kraju svake školske godine polaznici organizuju priredbu na kojoj demonstriraju ono što su naučili. Do sada je kroz Dubai Školicu prošlo više od stotinu mališana koji žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a zanimljivo je da su obrazovni program savladala i dečica čiji roditelji nisu striktno sa geografskih prostora Srbije.

Više detalja o Dubai Školici i obrazovnom programu kroz koji polaznici prolaze možete da vidite na njihovom zvaničnom sajtu – kliknite OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Saudijska Arabija gradi Rivijeru Bliskog istoka (FOTO)

Neverovatne cifre: Koliko dijaspora iz UAE šalje u domovinu

Najlepši pozdrav iz Srbije (VIDEO)


;