BIRO PRIČE

Veliki BIRO VODIČ: Kako da nabavite alkohol u Emiratima (1)

Najvažniji lokalni zakoni koji su na snazi u UAE – na jednom mestu

Za strance koji dolaze u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da rade, kao i za turiste, važno je da znaju lokalne zakone. Jedan od zakona koji na Balkanu ne postoji, a u UAE je imperativ je onaj koji se odnosi na nabavku i konzumiranje alkohola. Do “dobre kapljice” u ex-Yu se lako dolazi, a u pustinji je potrebno ispoštovati čitav niz procedura da biste izbegli stroge sankcije – kako finansijske, tako i zatvorske.

  

1. Ne radite to javno

Prvo i osnovno pravilo - konzumiranje alkohola na ulici je strogo zabranjeno! Postoje licencirani barovi i restorani u kojima je konzumiranje alkohola dozvoljeno; takođe, postoje i prodavnice u kojima je moguće kupiti alkohol, ali isključivo uz prethodno pribavljenu dozvolu. Ukoliko nemate ovu dozvolu, rizikujete da budete uhapšeni ako vas neko zatekne da konzumirate alkohol ili ako vas neko prijavi da pijete.

  

  

2. Nulta tolerancija za vožnju u alkoholisanom stanju

Vožnja pod uticajem alkohola na ovom podneblju tretirana je kao zločin. UAE ima nultu toleranciju prema vozačima koji sednu za volan a da su prethodno pili. Bezbednost je ovde na prvom mestu i lokalne vlasti čine sve kako bi to osvestile kod građana. Prema statistikama, u Dubaiju je 14,33 odsto vozača koji su izazvali saobraćajne nesreće vozilo pod uticajem alkohola.

U nameri da osiguraju najviši stepen bezbednosti i sigurnosti svih građana, usvojeni su zakoni koji drakonski sankcionišu sve koji ih ne poštuju.

Izmenjen Zakon o saobraćaju stupio je na snagu u julu 2017. godine, a novi propisi imaju za cilj da maksimalno povećaju bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Dosadašnje statistike pokazuju da je broj žrtava na drumu 6:100.000, a plan je da do 2021. godine bude barem dvostruko manji.

  

3. Žestoke kazne

Vozači koji su pili pre nego što su seli za volan rizikuju kaznu u visini od 20.000 AED i/ili zatvorsku kaznu koju određuje postupajući sudija. Ali, to nije sve; nesavesnog vozača dodatno čekaju i 23 kaznena poena i konfiskacija vozila na 60 dana.

Ako ste mislili da je sankcijama kraj, prevarili ste se. Dodatne kazne mogu uključiti oduzimanje vozačke dozvole na period od minimalno tri meseca do maksimalno dve godine.

Kazne za "veselog" vozača koji nema vozačku dozvolu su još rigoroznije. Ako ga policija uhvati da vozi u pijanom stanju, može se nadati kazni od čak 500.000 AED ili zatvorskoj kazni od pola godine, ili obema kaznama – u zavisnosti od toga kako sudija proceni da će biti efikasnije. Ova kaznena odredba datira iz Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji je usvojen daleke 1972. godine u svrhu prevaspitavanja nedogovornih i nesavesnih građana koji ne mare ni za svoj, ni za tuđ život.

  

4. “Čašica” na radnom mestu

Nigde na svetu nije dozvoljeno dolaziti “veseo” na posao, pa tako ni u UAE. Konzumiranje alkohola na poslu potencijalno može da napravi ozbiljnu štetu svima u kompaniji. Ko prekrši ovo pravilo, može da se nada momentalnom otkazu, bez prethodnog upozorenja. I ne, na sudu mu neće biti oprošten ovaj greh.

  

5. Limit prilikom nabavke

Prema carinskim propisima, svako ko dolazi u Dubai a stariji je od 18 godina, ima pravo da donese četiri litra alkoholnog pića ili dva paketa piva (paket podrazumeva 24 limenke koje ne premašuju 355 mililitara piva po limenci).

  

6. Kako da dobijete dozvolu za alkohol

Stranci koji nisu muslimani u UAE mogu da kupe i konzumiraju alkohol samo ukoliko imaju dozvolu za to. Dobijanje dozvole podrazumeva da ste navršili 21. godinu života, da imate boravišnu vizu, da niste musliman i da imate platu u minimalnom iznosu od 3.000 AED.

Kako da aplicirate?

Aplikacioni obrazac dostupan je na internetu, na web stranicama Africaneastern – kliknite OVDE i Mmidubai – kliknite OVDE

Uz popunjen obrazac (koji možete da popunite i u prodavnicama koje imaju dozvolu za prodaju alkoholnih pića), trebalo bi da dostavite dodatna dokumenta. Na spisku se nalaze:

- kopija pasoša

- kopija rezident vize

- kopija Ugovora o radu koju izdaje Ministarstvo (na arapskom i engleskom jeziku)

- potvrda o visini plate

- fotografija veličine za pasoš

- 270 AED

Najčešće, potrebno je dve sedmice za obradu dozvole. Ukoliko želite da dobijete dozvolu za kupovinu alkohola preko kompanije u kojoj ste zaposleni, na aplikaciji bi trebalo da stoje pečat i potpis i poslodavca, kao i potpis podnosioca zahteva. Ako radite u slobodnoj zoni, vaša kompanija bi takođe trebalo da zatraži odobrenje od nadležnih organa za slobodnu zonu.

Ukoliko bračni par traži dozvolu za kupovinu alkohola, može se prijaviti samo muž. Ženama je dozvoljeno da se prijave ako imaju NOC od svog supruga.

Ako je žena udata za muslimana, potrebno joj je muževljevo pismeno odobrenje da je saglasan sa njenim traženjem dozvole za nabavku alkohola. Kada dobije dozvolu, žena može da kupi alkohol bez prisustva muža.

Važnost dozvole je godinu dana.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Novi vizni režim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike (VIDEO)

Istraživanje: Ko u Emiratima ima STVARNO DOBAR posao?


;