BIRO PRIČE

Većina kornjača u Šardži uginula zbog plastičnog otpada

Istraživači kažu da javnost može pomoći u borbi protiv ovog problema smanjenjem broja plastičnih kesa i drugih predmeta za jednokratnu upotrebu koje se inače koriste

Prema studiji koja je nedavno završena, više od polovine kornjača koje su pronađene mrtve na istočnoj obali Šardže jele su otpatke koji su završili u moru, kao što su mreže ili komadi plastike.

Jedna kornjača je imala više od 150 pojedinačnih komada raznog otpada u telu, dok je druga imala brojne proreze napravljene oštrim predmetima kao što je plastika u gastrointestinalnom traktu.

Istraživači kažu da javnost može pomoći u borbi protiv ovog problema smanjenjem broja plastičnih kesa i drugih predmeta za jednokratnu upotrebu koje se inače koriste.

Tri četvrtine mrtvih zelenih kornjača i 57 odsto mrtvih glavatih kornjača je progutalo predmete kao što su čepovi za flaše, užad i plastične kese. Fadi Jagmour, istraživač u Upravi za životnu sredinu i zaštićena područja u Šardži i prvi autor studije, opisao je otpad kao "ozbiljnu pretnju" za ovu životinjsku vrstu.

- U početku smo bili iznenađeni velikom učestalošću i količinama morskog otpada koje morski stanovnici gutaju - rekao je on.

Jagmour je preneo da su istraživači videli mlade zelene morske kornjače koje su progutale preko 300 komada plastike i drugih morskih otpadaka.

- Čini se da je to bilo nešto što je dugo vremena prolazilo nezapaženo, posebno što su životinje bile podvrgnute istraživanju - rekao je on.

Kako je objasnio prirodna ishrana kornjača uključuje meduze, sipe, alge i morsku travu, tako da su životinje jele sve od otpada što ih je podsećalo na tu hranu. Glavaste kornjače jedu puževe, kao i školjke, pa se čini da tvrda plastika, kao što su zatvarči za boce i metalni predmeti, liče na njihovu hranu.

Otpad se uglavnom nalazio u crevima kornjača i obično su uspevale da ga se oslobode pražnejnjem.

Međutim, posebno kod zelenih kornjača, predmeti kao što su plastične kese mogu se zaglaviti u jednjaku i u stomaku, uzrokujući probleme koji mogu biti fatalni. 

Udice i drugi ostaci od ribolova, uključujući zarđale delove ribarskih zamki, takođe su potencijalno smrtonosni za ove životinje. 

U jednoj od uginulih kornjača nađena su čak 32 komada zarđalih mamaca za pecanje, koji su celom dužinom izbušil gastrointestinalni trakt. 

Kako su naveli istraživači morski ostaci mogu učiniti da se kornjača oseća sitom bez prave hrane tako da će ih to zavarati i na kraju će uginuti od gladi. 

Prema studiji objavljenoj 2015. u časopisu Science, između 4,8 i 12,7 miliona tona plastičnog otpada uđe u svetske okeane svake godine.

Međunarodna unija za zaštitu prirode opisuje ga kao opasnost za stotine morskih vrsta, među kojima su morske ptice, kitovi i ribe... Izveštaji o nasukanim i uginulim kornjačama stižu u EPAA u Šardži od građana, spasilaca, rendžera, policije, čistača plaža i drugih koji rade na plažama ili oko njih.

Problem sa uginulim kornjačama se prvenstveno pojavio poslednjih decenija - studija iz kasnih 1970-ih u Omanskom zalivu, ali nije pominjala plastiku kao nešto što te životinje jedu.

Kada su ga kontaktirali istraživači iz Šardže, naučnik koji stoji iza te studije potvrdio je da kornjače u to vreme nisu konzumirale plastiku.

Istraživači su istakli da za zaštitu kornjača i drugog morskog života, uključujući kitove, delfine, grebene i druga morska staništa, količina otpada koja ulazi u morsko okruženje mora biti svedena na minimum.

- Ono što šira javnost može da uradi jeste smanjenje upotrebe materijala za jednokratnu upotrebu, plastike i drugog: čaša za jednokratnu upotrebu, plastike za jednokratnu upotrebu, plastičnih kesa - rekao je Jagmur.

On je naglasio da sve te stvari u velikoj meri doprinose količinama otpada u životnoj sredini i potrebne su decenije da se razgrade. Jagmour je rekao da je zadovoljan što UAE preduzimaju korake da se pozabave problemom plastičnog otpada.

ABU DABI BORBU PROTIV PLASTIKE ZAPOČEO 2020. GODINE

Početkom 2020. godine, Abu Dabi je najavio planove za naplatu i postepeno ukidanje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, a u oktobru iste godine "Vaitrose", britanski lanac supermarketa, uveo je naplatu od 25 filsa po vrećici u prodavnicama u UAE. Početkom 2021. godine Vlada je odobrila politiku cirkularne ekonomije UAE, koja ima za cilj da promoviše, između ostalog, efikasno upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine.

Prethodno istraživanje koje je objavio "The National" otkrilo je da su stotine kamila umrle u Emiratima, pošto su pojele plastične kese.

Od 2008. godine do danas, kod 300 kamila utvrđeno je da su im želuci ispunjeni velikim grudvama plastičnog materijala kao što su užad ili plastične kese. One su analizirane na terenu ili u laboratoriji od strane naučnika iz Centralne laboratorije za veterinarska istraživanja u Dubaiju.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Šta da radite ukoliko primetite morske zmije na plažama

Povodom Dana državnosti: Emirejts daje popuste na karte

Hiperlup revolucija: Vožnja brzinom od 1.000 km/h (FOTO)

;