BIRO PRIČE

Ustav, sloboda, demokratija: Srbijo, srećan ti rođendan!

Na današnji dan, daleke 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak, a 1835. usvojen je prvi Ustav Srbije

U znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa Petrovića počeo Prvi srpski ustanak, u Srbiji se svake godine 15. februara proslavlja Dan državnosti.

Posle seče knezova, srpski narod odlučio je da podigne bunu protiv dahija, a tajni skup na kom je Karađorđe odabran da bude vođa ustanka održan je u Marićevića jaruzi.

Odabran je umesto hajdučkog harambaše Stanoja Glavaša, a potom i kneza Teodosija Marićevića iz Orašca. Upravo je Glavaš predložio da Karađorđe predvodi ustanak protiv Turaka, opisujući ga kao „trgovca, bliskog narodu, koji je poznat kao junak i čovek odlučan“.

Istog dana, 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije – Sretenjski ustav.

Današnji istoričari ocenjuju da je tim ustavom Srbija postala zemlja u kojoj je bilo više demokratije nego u Francuskoj, Rusiji i Austriji. Dokument koji je bio na snazi svega dve nedelje usvojila je Velika Narodna skupština, koja je zasedala u Kragujevcu od 14. do 16. februara 1835. godine po gregorijanskom kalendaru.

Pored poslanika, kojih je prema različitim izvorima bilo od 2.400 do 4.000, u Kragujevcu se tada okupilo i desetak hiljada „zainteresovanih građana“. Skupština je održana u porti Stare kragujevačke crkve na Kneževoj livadi. Pisac ustava bio je Dimitrije Davidović, učeni Srbin iz Zemuna, izdavač prvih srpskih novina u Beču i knjažev sekretar.

Proslava Dana državnosti tradicionalno se održava u Orašcu, a ove godine i u Dubaiju u okviru manifestacije EXPO 2020 Dubai.

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Mistična klisura u Srbiji u kojoj Dunav vri

Odlikovan ambasador Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Žene iz Emirata oduševljene modelima dizajnerke iz Srbije


;