BIRO PRIČE

​UAE želi da bude pionir u kreiranju prvog pametnog grada

Tri stvari koje su imperativ za pravi pametni grad su DNK inovacije, ambicija za promenom i sposobnost brzog delovanja za dugoročnu viziju

UAE će igrati pionirsku ulogu u stvaranju i pokretanju pravog pametnog grada, rekao je Rami Kihli, potpredsednik regiona Zaliva i Levanta u kompaniji Softvare AG. 

- Tri stvari koje su imperativ za pravi pametni grad su DNK inovacije, ambicija za promenom i sposobnost brzog delovanja za dugoročnu viziju -  rekao je on i dodao da za takav projekat nigde ne postoji podrška vlade kao u emiratima. 

Govoreći za Khaleej Tajms u ekskluzivnom intervjuu, rekao je da je samo u poslednje dve godine bilo mnogo ubrzanja na svim frontovima: zakonodavstvo u oblasti tehnologije, primena najnovijih tehnologija na nivou cele zemlje, sporazumi na nivou zemlje i konsolidacija entiteta u tu svrhu. 

- UAE i veći regioni brzo se pripremaju i ubrzavaju napore u stvaranju pametnih gradova - rekao je Kihli. 

- Na primer, do kraja 2021. godine bićemo svedoci administraciji bez papira u njenom potpunom obliku. Drugi primer je pokretanje Invest-a u Dubaiju, gde se sada preduzeća mogu registrovati sa lakoćom I to samo putem onlajn procesa. Trčanje od jednog šaltera do drugog je prošlost - istakao je.

Takođe je napomenuo da bi vodeći proizvođači tehnologije, poput Softvera AG, trebalo da igraju aktivnu ulogu u pružanju podrške zajednicama u kojima deluju. 

- Mi imamo određeni nivo odgovornosti prema tome da obezbedimo da se naša tehnologija koristi na način koji koristi i unapređuje prostore u kojima poslujemo, kao i da poboljša živote ljudi u tom procesu. Druga strana medalje je da vlade i rukovodstva uspostavljaju vizije koje prave put promenama i inovacijama. Softvare AG je radio sa preko 150 državnih subjekata u regionu i više od 50 samo u UAE, uključujući Smart Dubai, GDRFA, Deva i druge. Kao kompanija sa najnovijim tehnologijama, želimo da je efikasno upotrebimo, u svim oblastima od javne bezbednosti do pametnih gradova - rekao je Kihli.

- Ovdašnje vlade imaju ambiciju i to saradnju sa njima čini dinamičnom i uzbudljivom. Oni imaju razumevanja za prilagođavanje rešenja potrebama i osobenostima regiona. Odnos koji imamo sa centralnim entitetima u strateškim partnerstvima koja smo uspostavili u javnom sektoru tokom poslednje decenije, u budućnosti želimo da ostvarimo i sa drugim državnim entitetima bez izuzetaka. 

Usklađivanje sa nacionalnim prioritetima u UAE i ostatku regiona, rekao je on, jeste pružanje vrhunskih usluga, najboljih u svetu, na zadovoljstvno građana.  Neke od naših uspešnih implementacija u različitim odeljenjima tokom godina uključuju partnerstvo sa Dubai Digital Authoriti-om i digitalnu strategiju “bez papira” koja je već viđena da poveže državne entitete u čitavom Dubaiju i ključne sisteme privatnog sektora kako bi iskoristili i isporučile digitalne inovacije prema okruženju - otkrio je.

- Inicijativu pokreće višefunkcionalna iPaaS vebMethods tehnologija Softvare AG-a ka stvaranju vlade bez papira i digitalizaciji koja podržava pametni život 2021. Iako ovo može izgledati kao dvosmerno partnerstvo, više od 50 vladinih organizacija sarađuje kako bi se to ostvarilo, a naš zajednički cilj kome stremimo je da Dubai postane srećnije mesto za život - kazao je on.

Ideja je da se ovim inovacijama dođe do usluge koja značajno skraćuje vreme obrade i putovanja podataka za korisnike koji popunjavaju potrebnu dokumentaciju za registraciju novorođenih državljana UAE.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Fontana koja prkosi gravitaciji: Nova atrakcija u Dubaiju

UAE imaju cilj da budu središte za povećanje padavina

Besplatna psihološka podrška dostupna za građane Abu Dabija

;