BIRO PRIČE

Transformacija za divljenje: Grad rođen iz peska (FOTO)

Od sela palmi do moderne metropole

Do 1958. godine, kada je u Abu Dabiju pronađena nafta, sadašnja prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) bila je neugledno selo na pesku okruženo palmama. Danas, Abu Dabi je drugi po veličini grad u UAE koji poseduje oko dve trećine ekonomije države.

  

Abu Dabi 1970. godine

 

Institucije saveznih organa vlasti, sedište Vlade UAE, rezidencija vladara, diplomatska predstavništva, sedišta nacionalnih naftnih kompanija, najpoznatija džamija na svetu, hoteli, 2.000 parkova i vrtova, 400 kilometara morske obale, 10 kilometara javnih plaža... Prestonica UAE danas izgleda veličanstveno, a pre samo šezdesetak godina nije se moglo ni zamisliti da će ikada postati metropola.

  

U prvim godinama razvoja Abu Dabi je planiran za populaciju od 40.000 ljudi

  

Prva ambulanta Hitne pomoći u Abu Dabiju otvorena je 1961. godine, a dve godine kasnije otvorena je i prva pošta. Kada je 1966. šeik Zajed bin Sultan Al Nahjan preuzeo dužnost vladara, stvari su počele da se menjaju svetlosnom brzinom. Po nacrtima japanskog arhitekte Takahašija 1967. grad je planiran za populaciju od 40.000 ljudi, manje nego što danas ima prosečna beogradska opština. Do kraja sedamdesetih otvorene su bolnice, škole i hoteli poput “Hiltona”, “Šeratona”, “Meridiena”... 

  

Izgradnja hotela Meridien

  

Izgradnja hotela Hilton

 

Danas, Abu Dabi je grad nebodera, grad u kom živi milion i po stanovnika sa svih meridijana, i slovi za kulturni i komercijalni centar UAE.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Top 10 novih mega-projekata u pustinji: Od peska do Ginisa

BIRO VODIČ za turiste: Top 20 atrakcija u Emiratima (FOTO)

Nestvarno: Borba čoveka i prirode u Dubaiju i Abu Dabiju (FOTO)

;