BIRO PRIČE

Top 10 saveta: Kako da pregrmite visoke temperature

Rekordno visoke temperature koje su zabeležene u Emiratima i te kako utiču na zdravlje.

Nesvestica, malaksalost, osećaj mučnine i iznemoglosti, i plitko disanje simptomi su koji ukazuju da vaš organizam izuzetno loše podnosi visoke temperature vazduha. Posle nekoliko dana koje je obeležila temperatura oko 50 stepeni, subjektivni osećaj je da je toplije nego što stvarno jeste.

U Abu Dabiju ove sedmice izmereno je 50,5 stepeni - kako su ljudi podneli ovaj temperaturni šok pročitajte OVDE

Da ne biste "zaradili" toplotni udar i da ne biste dehidrirali, podsećamo kojih saveta bi trebalo da se pridržavate dok talas vrućine ne prođe.

1. Adekvatno se obucite

Svetla garderoba od pamuka, lana ili svile odbijaće sunčeve zrake i ujedno dopustiti koži da "diše". Tamniju garderobu od veštačkih materijala ostavite za neko hladnije vreme.

2. Pijte dovoljno tečnosti

Ne izlazite iz stana ili kancelarije bez flašice sa vodom. Pijte vodu u malim gutljajima pre nego što osetite žeđ. Jer, kad shvatite da ste žedni, vaš organizam je veš dehidrirao! Na temperaturama koje premašuju 35 stepeni Celzijusa pijte dnevno do tri litre tečnosti; pored vode, možete da uzmete prirodne sokove (limunadu, ceđenu narandžu ili grejpfrut) i mlake biljne čajeve. Kafa će vam u prvi mah podići pritisak, ali će ga posle nekog vremena naglo spustiti, pa bi trebalo da izbegavate sve napitke koji sadrže kofein.

3. Napitak koji će vas vratiti u život

U litar obične vode sipajte prstohvat soli i dva prstohvata šećera, i dobro promućkajte. Ova tečnost slična je infuzionom rastvoru i može da vam pomogne ukoliko osetite da ste malaksali. Popijte nekoliko gutljaja i sačekajte par minuta, dok kombinacija soli i šećera ne napravi balans elektrolita u organizmu.

4. Pazite šta jedete

Voće i povrće su puni vlakana i vode. Dok traje vreli talas, potrudite se da unosite što više vitamina i minerala kroz pet-šest sirovih obroka dnevno. Neće vam stvoriti osećaj težine u stomaku, a održavaće sitost.

Neke od recepata koje biste mogli da pripremite za svega desetak minuta, a koji su prikladni za ove vrućine, pogledajte u našoj novoj rubrici BIRO KUHINJICA

5. Zaštitite glavu

Ni pod tačkom razno ne izlazite iz stana ili kancelarije bez šešira, kape ili marame! Birajte one od prirodnih materijala.

Po kojim cenama možete da nabavite šešire u Dubaiju, pogledajte OVDE

6. Oprezno sa klima-uređajima

Koliko je klima-uređaj koristan, toliko ume da bude i štetan. Kada uđete u klimatizovanu prostoriju obucite tanak sako, a pre izlaska napolje skinite sako i ostanite samo u majici/košulji. Tako organizam neće trpeti posledice zbog temperaturnih šokova, kada sa prijatnih 20 stepeni izađete na paklenih 50.

7. Rashladite automobil

Pre ulaska u automobil, obavezno nekoliko puta na brzinu otvorite i zatvorite sva vrata. Dodatno rešenje je da u automobil stavite otvorenu flašu sa vodom koja će održavati vlažnost. Ukoliko ste duže vreme boravili napolju, nemojte podesiti temperaturu preko klima-uređaja u automobilu na 15 stepeni - posledice mogu da budu veoma opasne po vaše zdravlje.

8. Spasonosni tuš

Tuširajte se isključivo mlakom vodom. Hladan tuš će vam možda prijati, ali vaš kardio-vaskularni sistem može burno da reaguje.

9. Smanjite fizičku aktivnost

OK, super je ako ste navikli svakog dana da idete na plivanje, tenis ili vožnju bicikla, ali dok traje vreli talas - prikočite sa sportskim aktivnostima. Na plažu idite tek kad sunce zađe i kad temperatura vazduha padne ispod 30 stepeni. Naprezanje mišića može da ubrza dehidrataciju, a to je poslednje što vam je potrebno, zar ne?

10. Spavajte dovoljno

Ma koliko da volite visoke temperature i da vam vrelina ne smeta, dozvolite organizmu da se odmori. Spavajte šest do osam sati, nikako u prostoriji u kojoj radi klima-uređaj, jer ćete šokirati organizam kada posle toliko vremena opet izađete napolje gde sunce prži i gde je asfalt pregrejan.

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Drugi rođendan vaše pekare: Svi ste pozvani!

Foto-priča: 33 najčudnije zgrade na svetu

Dubai: Duža biciklistička staza do kraja leta


;