BIRO PRIČE

Temperaturni rekord na Bliskom Istoku i u Evropi

Ljeto 2015. - najvrelije ikada!

Prošli mjesec, juli bio je najtopliji mjesec na planeti Zemlji ikada zabilježen. Najtoplije u julu 2015. bilo je u Evropi i na Bliskom Istoku, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki meteorolozi potvrdili su kako je prosječna temperatura u julu na globalnom nivou iznosila 16,6 stepeni Celzijusa što je za 1,7 stepeni više nego što je registrovano posljednji put 1998. godine.

Iz Odjela američke administracije za nacionalna atlanska i atmosferska istraživanja kazali su kako planeta Zemlja iz godine u godinu postaje sve toplija.  Navodi se kako je temperatura bilježena od prvog do sedmog mjeseca ove godine također premašila višedecenijski rekord. Prosječna temperatura na globalnom nivou u tim mjesecima iznosila je 14,7 stepeni Celzijusa što je za 1,53 stepena više od prosjeka registrovanog u 20. stoljeću.

Temperatura vode u okeanima također je porasla u mjesecu julu za 1,35 stepeni Celzijusa više u odnosu na temperaturu u istom periodu registrovanu u prošlom stoljeću.

Inače, temperaturni rekord u Emiratima izmjeren je u Abu Dabiju - opširnije pročitajte OVDJE

S obzirom na to da nas visoke teperature očekuju i u narednom periodu, podsjetite se kako da ih što lakše pregrmite - kliknite OVDJE

BIRO/Radiosarajevo.ba


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Živeli! Rakije i vina sa Balkana stigli u Emirate!

Foto-priča: Hata - drugačiji svet nadomak Dubaija

Apel: Pomozimo maloj Marti


;