BIRO PRIČE

Svi detalji ugovora o Beogradu na vodi

Na sajtu Vlade Srbije dostupan je ugovor o "Beogradu na vodi".

Ugovorne strane u projektu su Vlada Srbije, preduzeće "Beograd na vodi" iz Beograda i "Belgrejd voterfront kapital investments" kao stratateški partner i "Al Mabar internešnel investment" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant.

Kompanije iz Emirata zastupa Muhamed Alabar.

Objavljen je kompletan ugovor na engleskom jeziku na 259 strana, a na srpskom jeziku objavljen je prevod osnovnog ugovora, na 69 strana. Po ugovoru, Vlada Srbije ima 32 odsto, a strateški partner "Belgrejd voterfront kapital investments" ima 68 odsto vlasništva u preduzeću "Beograd na vodi", koje će formalno realizovati projekat. Po tom odnosu će se deliti i dobit preduzeća iz projekta.

Strateški investitor, po ugovoru, obezbeđuje finansiranje, odnosno plaća ukupne finansijske obaveze u skladu s poslovnim planom privrednog društva "Beograd na vodi".

Arapski investitor se obavezao da obezbedi 300 miliona evra za finansiranje, i to 150 miliona kao dodatni kapital i 150 milona evra kao kredit. Ugovorom je predviđeno da strateški partner obezbedi Srbiji kredit od 40 miliona evra za troškove raščišćavanja i eksproprijacije zemljišta, i kredit od 90 miliona evra za finansiranje infrastrukture. Projekat stambeno-poslovnog kompleksa "Beograd na vodi", po ugovoru, trebalo bi da bude izgrađen na 98 hektara zemljišta na desnoj obali Save, blizu centra grada. To zemljište će, po ranijim informacijama, biti ulog Srbije u preduzeću "Beograd na vodi".

  

Rokovi

U ugovoru je navedeno da će delovi zemljišta, po poslovnom planu preduzeća, biti dati u zakup firmi "Beograd na vodi" na 99 godina, bez naknade. Ugovorom se precizira se da se zemljištem za davanje u zakup smatra zemljište neophodno za nepokretnosti na parceli 14, odnosno lokaciji za ralizaciju prve faze projekta, ali se ta lista može proširiti. Određen je način prelaska prava zakupa u pravo vlasništva nad zemljištem.

"Pravo zakupa Društva na osnovu Ugovora o zakupu konvertuje se u pravo svojine bez dodatnog plaćanja, naknade za konverziju i slično. Konverzija u pravo svojine se vrši po katastarskoj parceli. Društvo ima pravo konverzije zakupa u svojinu u trenutku kada upotrebna dozvola za jednu ili više građevina izgrađenih na katastarskoj parceli postane pravosnažna", piše u ugovoru.

Ugovorom je predviđeno da prednost pri izboru izvođača radova imaju kompanije iz Srbije, ako ponude isti uslove i kvalitet radova kao inostrane firme. Srbija i Grad Beograd imaju obavezu da izgrade neophodnu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu do granica projekta Beograd na vodi. U ugovoru se navodi i da su se "članovi društva ("Beograd na vodi") sporazumeli da nastoje da 50 odsto projetka bude realizovano u roku od 20 godina", a čitav projekat za 30 godina.

Ugovor možete da pogledate OVDE

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je investitor uplatio 20 miliona evra potrebnih za početak izgradnje prve faze projekta. Kamen temeljac za izgradnju dve kule će 27. septembra položiti premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Upravnog odbora kompanije "Igl hils" Muhamed Alabar. Mali je najavio da će narednih dana biti pregovori sa nekoliko lanaca hotela i da će biti potpisan ugovor sa jednim koji će izgraditi prvi 5+ hotel u okviru projekta "Beograd na vodi", te da će to doprineti poboljšanju turističke ponude Beograda.

BIRO/ b92


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Eid - dani ljubavi, radosti i darivanja

Frane iz Petrinje - najsrećniji čovjek na svijetu! (VIDEO)

Foto-priča: Dubai opera - novi dragulj Emirata (FOTO)


;