BIRO PRIČE

Senzacija: Najskuplja slika na svetu stiže u Abu Dabi!

Fantastičan potez menadžera arapskog Luvra

Slika Leonarda da Vinčija “Salvador Mundi” (“Spasitelj sveta”) biće izložena u muzeju Luvr u Abu Dabiju. Tačan datum izlaganja za sada nije saopšten, ali je sigurno da će delo Leonarda da Vinčija privući ogroman broj turista u muzej koji je nedavno otvoren u prestonici Emirata.

Poslednje Leonardovo delo u privatnoj kolekciji na licitaciji u njujorškoj kući “Kristis” prodato je za 450,3 miliona dolara, čime je postalo najskuplje slikarsko delo na svetu. Ulje na platnu prikazuje Hrista koji drži kristalnu kuglu; slika je bila u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda, a onda je nestala i ponovo se pojavila 1900. godine, kada ju je kupio jedan britanski kolekcionar.

Dugo je vladalo mišljenje da je delo uradio neko od Da Vinčijevih učenika. Dalji tok sudbine “Spasitelja sveta” imao je niz obrta; 1958. slika je prodata za svega 45 funti, ali je neposredno posle toga utvrđeno da je ona delo velikog majstora slikarstva. Tada počinje filmska priča o slici o kojoj ovih dana bruji ceo svet.

Da Vinčijev “Spasitelj sveta” ponovo je prodat 2005. godine; s obzirom na to da je slika bila delimično oštećena, na zahtev konzorcijuma trgovaca umetničkih dela obavljena je restauracija koja je koštala oko 10.000 dolara. Posle restauracije, prvi put je bila dostupna javnosti 2011. godine na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Zanimljivo je da je umetnik koristio najmanje pet tankih slojeva glazure za dobijanje željene nijanse kože na Hristovom licu, a istu tehniku koristio je i kada je radio verovatno najčuveniju sliku na svetu - Mona Lizu.

Američki mediji objavili su da je delo “Spasitelj sveta” kupio princ Saudijske Arabije Bader bin Abdulah bih Mohamed Al Said koji posluje u oblasti reciklaže i izgradnje nekretnina. Međutim, nekoliko dana kasnije mediji u Zalivu objavili su da je "Spasitelja sveta" kupilo Odeljenje za kulturu i turizam Abu Dabija - opširnije pročitajte OVDE

Pogledajte trenutak prodaje najskuplje slike na svetu:

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život u Dubaiju: Top SEDAM noviteta koji nas čekaju u 2018.

Radost za vozače: Popust na saobraćajne kazne

Priče iz pustinje: Novosađanin u društvu ikona Formule 1 (VIDEO)


;