BIRO PRIČE

Šeik Muhamed otvorio biblioteku vrednu milijardu AED

Fond biblioteke broji više od milion štampanih i digitalnih knjiga

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija, otvorio je biblioteku u obliku stalka za knjige čija je izgradnja koštala 272,3 miliona dolara.

Biblioteka ima devet specijalizovanih odeljaka na sedam spratova, sa više od milion štampanih i digitalnih knjiga. U okviru ovog impozantnog hrama znanja nalaze se Opšta biblioteka, Biblioteka Emirates, Biblioteka za mlade, Dečja biblioteka, Biblioteka posebne zbirke, Biblioteka karata i atlasa, Biblioteka za medije i umetnost, Poslovna biblioteka i Biblioteka periodike.

Takođe, u ovoj biblioteci pohranjeno je više od šest miliona istraživačkih tekstova, 73.000 muzičkih partitura, 75.000 video zapisa, kao i više od 5.000 istorijskih štampanih i digitalnih časopisa i oko 35.000 štampanih i digitalnih novina iz celog sveta.

Biblioteka se nalazi u Al Jadafu i zvanično će biti otvorena za javnost u četvrtak, 16. juna 2022. godine.

Zgrada je projektovana u obliku drvenog postolja poznatog kao "rahl", ukupne površine 54.000 kvadratnih metara.

- Danas pokrećemo kulturno i intelektualno zdanje za naše nove generacije, kroz koje želimo da promovišemo čitanje, širimo znanje i podržavamo istraživače i naučnike - napisao je šeik Muhamed na Tviteru.

- Ekonomiji je potrebno znanje, politici je potrebna mudrost, a narodima je potrebno znanje, a sve se to može naći u knjigama.

Biblioteka će koristiti najnoviju tehnologiju i veštačku inteligenciju, uključujući automatizovano skladištenje i sistem elektronskog preuzimanja knjiga, samouslužne kioske, odeljenje za digitalizaciju knjiga i pametne robote da bi odgovorila na upite posetilaca.

To je takođe ekološki prihvatljiva biblioteka, koja 10 odsto svoje energije dobija od solarnih panela instaliranih na krovu.

Spoljašnja struktura je dizajnirana tako da izoluje unutrašnjost zgrade, smanji dobijanje toplote i pomogne u regulisanju unutrašnjeg okruženja.

Prozori na plafonu omogućavaju prirodno svetlo, a oblik je dizajniran da smanji potrošnju vode za 50 odsto. Voda se reciklira iz klima uređaja za navodnjavanje zelenih površina.

Otvaranju su prisustvovali zamenik premijera, ministar finansija i zamenik vladara Dubaija šeik Maktum bin Muhamed, predsednik Uprave za civilno vazduhoplovstvo Dubaija i predsednik i izvršni direktor kompanije "Emirates Airline and Group" šeik Ahmed bin Said, predsednik Sportskog saveta Dubaija šeik Mansur bin Mohamed, generalni sekretar "Globalnih inicijativa Muhameda bin Rašida Al Maktuma" Muhamed Al Gergavi, predsednik Upravnog odbora Bibliotečke fondacije "Muhamed bin Rašid Al Maktoum" Mohamed Al Mur, kao i nekoliko ministara i viših državnih službenika.

Naš BIRO

Foto: Twitter/šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

MEGAPROJEKAT: Dubai dobija novi najviši hotel na svetu

Aleksandra Branković: Taraba je naša druga kuća u UAE

7 novih destinacija za putnike iz UAE: Do Tivta za tili čas


;