BIRO PRIČE

Sećanje šeika Muhameda: Pola veka od rađanja sna o UAE

Vladar Dubaija i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata podsetio je na istorijski sastanak koji se odigrao 18. februara 1968.

Prošlo je 50 godina otkako su šeik Zajed i šeik Rašid dogovorili da ujedine Abu Dabi i Dubai u jednu državu.

Vladar Dubaija, premijer i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum  podelio je na društvenoj mreži Instagram sećanje na 18. februar 1968, kada je kao dvadesetogodišnjak prisustvovao istorijskom sastanku svog oca i šeika Zajeda.

Dvojica vladara sastala su se u pustinji, na granici Abu Dabija i Dubaija, u šatoru. Tada je otac šeika Muhameda, šeik Rašid predložio šeiku Zajedu da postane prvi predsednik nove države. Šeik Zajed je, inače, godinu i po dana pre istorijskog dogovora sa šeikom Rašidom došao na čelo emirata Abu Dabi.

  

  

“Danas je istorijski dan u našoj prelepoj zemlji. Na današnji dan pre 50 godina moj otac i šeik Zajed dogovorili su ujedinjenje Dubaija i Abu Dabija i pozvali ostale emirate na ujedinjenje. Ne zaboravljamo naše početke, ne zaboravljamo čistoću namera... Budimo svesni da smo krenuli iz pustinje i napravili uniju...”

U UAE 2018. proglašena je “Godinom Zajeda”, povodom stogodišnjice rođenja osnivača unije. Više o “ocu nacije” pročitajte na OVOM LINKU

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Abu Dabi: Praznik srpske državnosti (FOTO)

Knjižica zlata vredna: Vodič za radnike u Dubaiju

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike (VIDEO)


;