BIRO PRIČE

Šampioni: Bosanci u Ginisovoj knjizi rekorda (VIDEO)

U posljednjih 19 godina Bosanci i Hercegovci više puta su postavljali svjetske rekorde.

Edin Kajević, predsjednik i glavni trener Taekwondo kolektiva Bosna Visoko, nedavno je u Bosnu i Hercegovinu donio novi Ginisov rekord.

On je laktom u minuti razbio čak 58 kokosovih oraha i na taj način oborio vlastiti rekord od 40. Kajević je samo jedan od Bosanaca i Hercegovaca koji su u nečemu najbolji (ili najgori) na svijetu, a što garantira Ginis.

Podsjećamo na prethodnih sedam Ginisovih rekorda koje su postavili Bosanci i Hercegovci, i jedan pravne prirode koji nije jedinstven, ali je ipak našao mjesto u Ginisovoj knjizi.

  

Filip Andronik

  

Filip Andronik, poznati bh. crtač, prvi je građanin BiH koji je ušao u ovu knjigu rekorda, odmah nakon rata. Bilo je to 1996. godine, a ušao je skupljajući omote u kojima su bile namirnice i drugi proizvodi koji su stizali u opkoljeno Sarajevo za vrijeme rata. Tinejdžer koji je rat proveo na Dobrinji pomno je čuvao svaku konzervu, papirni omot, kesicu i etiketu u kojoj je stizala pomoć sa najrazličitijih strana, a danas se ova ovjenčana, najveća kolekcija omota iz svakodnevne upotrebe u ratu nalazi na tavanu Filipove porodične kuće.

  

Sarajevska begova čorba

U kategoriji najvećeg jela od piletine rekord drži sarajevska begova čorba, a rekord je postavljen 17. aprila 2015. godine.

Begova čorba, koju je 50 kuhara i volontera pravilo od ranih jutarnjih sati, bila je teška 4.120 kg, a dotadašnji rekord je bio 4.026. Recept za čorbu bio je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

  

Gol s najveće udaljenosti

Golman BiH reprezentacije, Asmir Begović, upisao se u historiju kada je postigao gol s udaljenosti od 91,9 metara, što je gol postignut s najveće udaljenosti svih vremena. Ovaj rekord upisan je u Ginisovu knjigu.

  

Najbrži autogol

Još jedan reprezentativac BiH je vlasnik Ginisovog rekorda, ali ne slavnog. U pitanju je Sead Kolašinac koji je 2014. godine na Svjetskom prvenstvu postigao autogol nakon svega dvije minute i osam sekundi, i na taj način ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

 

  

Najveća džezva na svijetu

Visočka kompanija Vispak drži rekord za najveću džezvu na svijetu. Njihova džezva ima zapremninu od 615.495 litara, a visoka je 1,24 metra.

  

Riblja čorba

Turistički savez Prnjavora bio je organizator obaranja rekorda u najvećoj ribljoj čorbi na svijetu. Čorba je težila 3.804 kilograma, a skuhana je u loncu visokom 1,45 metra i širokom  2,4 metra.

 

  

Bečki valcer

U Tuzli je 7. maja 2010. godine 1.510 parova plesalo bečki valcer, čime su se upisali u Guinnessovu knjigu rekorda.

  

Dob za glasanje

  
Sudeći prema Ginisovoj knjizi rekorda, BiH je upisana i kao rekorderka po najmlađoj dobi za glasanje. Najmlađa dob je 16 godina, a glasanje u toj dobi dopuštaju Austrija, Brazil, Kuba, Ekvador i Nikaragva.

BIRO/Radio Sarajevo


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Novi zakon o radu: Saznajte šta su vaša prava, a šta obaveze

Trivago preporuka: Ex-Yu gradovi koje morate da posetite u 2016. godini!

Osuđen na doživotnu robiju zbog 4,7 grama marihuane


;