BIRO PRIČE

Novi zakon o radu: Saznajte šta su vaša prava, a šta obaveze

Odnosi između poslodavaca i radnika biće preciznije i kvalitetnije regulisani.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) od početka 2016. godine biće primenjivan novi zakon o radu. Poslodavac će biti u obavezi da radniku koji dolazi iz inostranstva predoči jasan i detaljan ugovor u kom će biti precizno definisana obostrana prava i obaveze, kao i uslovi za zapošljavanje na jeziku koji je radniku razumljiv. Radnik mora da potpiše ugovor pre nego što isti bude dostavljen Ministarstvu rada zbog izdavanja radne dozvole.

Stavke u ugovoru o radu neće smeti da budu menjane u bilo kojoj fazi. Iste mere važe i za radnike koji žive u Emiratima; i u tom slučaju poslodavac mora najpre da obezbedi potpis radnika.

Ukoliko poslodavac i radnik žele da sporazumno raskinu ugovor koji važi dve godine, to mogu da učine tako što će poslodavac najmanje mesec dana ranije obavestiti radnika da je saglasan sa sporazumnim raskidom i da u tom periodu radniku plati sve zaostale obaveze. Takođe, ovaj rok može da bude i duži – tri meseca, ali sa raskidom ugovora moraju da budu saglasni i poslodavac i radnik.

Novim zakonom regulisano je i kada ugovor o radu može da bude raskinut bez poštovanja pravne procedure. Zakonodavac navodi da je to moguće ukoliko je radnik počinio neko krivično delo, uključujući napad ili vređanje poslodavca. U svim slučajevima raskida ugovora, svaka strana može da pred sudom traži naknadu i druga prava.

Detaljnije pročitajte OVDE

Takođe, vlasti u Emiratima odlučile su da novim aktima stave tačku na sporove oko plata i uslova rada između kompanija i radnika iz inostranstva. Naime, u želji da zaštiti radnika od potpisivanja ugovora za jedno radno mesto a po dolasku u Emirate postavljanja na slabije plaćenu poziciju, zakonodavac je stao na stranu radnika. Više o tome pročitajte OVDE

BIRO/emirates247.com


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Luvr Abu Dabi: Muzej koji lebdi iznad vode (VIDEO)

10 stvari koje naučiš po preseljenju u inostranstvo

Priče sa Bliskog Istoka: Nezaposlena u Emiratima


;