BIRO PRIČE

Sada i zvanično: Sa srpskim pasošem u Emirate bez vize!

Bezvizni režim stupio je na pravnu snagu

Državljani Republike Srbije koji žele da putuju u Ujedinjene Arapske Emirate ubuduće mogu da krenu na put samo sa pasošem, bez vize.

“Protokol između Vlade RS i Vlade UAE o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade RS i Vlade UAE o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša koji je potpisan u u Njujorku, 26. septembra 2018. godine, stupio na snagu 6. maja 2019. godine”, navedeno je u saopštenju Ambasade Republike Srbije u UAE dostavljenom Našem Birou.

“Na osnovu ovog Protokola državljani obe države, nosioci diplomatskih, službenih, specijalnih, običnih i uslužnih pasoša, kao i službenici diplomatskih konzularnih misija, osim onih na teritoriji države druge strane, imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit boravak na teritoriji druge strane bez vize i besplatno, u trajanju najduže do 90 dana, preko graničnih prelaza za međunarodni putnički saobraćaj”, ističe se u saopštenju Ambasade RS u Abu Dabiju.

U Ambasadi UAE u Beogradu redakciji Našeg Biroa potvrđeno je da od 13. maja državljanima Srbije koji žele da putuju u UAE nije potrebna viza.

Istu informaciju potvrdili su nam i u predstavništvu avio-kompanije “FlyDubai” u Beogradu.

  

Da podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prvi put je najavio mogućnost ukidanja viza za državljane Srbije koji žele da dođu u UAE posle bilateralnog sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE šeikom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom u novembru 2017. godine

Prošle jeseni, posle novog susreta šefova diplomatije Srbije i UAE, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da su šefovi diplomatija Srbije i UAE dogovorili da vize za građane Srbije koji putuju u Emirate budu ukinute. Nekoliko dana kasnije, na marginama Samita u Njujorku potpisan je Sporazum o ukidanju viza koji je ovog meseca počeo da se sprovodi u praksi.

Državljani UAE mogu da putuju u Srbiju bez vize od 2017. godine.

  

Republika Srbija i UAE grade sve snažnije veze na polju diplomatskih odnosa. U avgustu 2018. Srbija je dobila prvog rezident ambasadora u UAE, Nj. E. Stanimira Vukićevića. U intervjuu za Naš Biro ambasador Vukićević je istakao da su očekivanja za dalje unapređenje odnosa i saradnje između Srbije i UAE potpuno opravdana. 

- Dugo smo pregovarali o aneksu za ukidanje viza, ali smo iskoristili šansu da to pitanje podignemo na viši nivo i stvari su završene - izjavio je ambasador Vukićević z naš portal u novembru 2018. 

Takođe, zahvaljujući naporima srpske diplomatije, državljani Srbije već uživaju beneficije u UAE. Od leta 2017. naše vozačke dozvole važe u Emiratima. Ove godine, Srbija je zemlja u fokusu Privredne komore Dubaija, što predstavlja veliku šansu za srpsku privredu i dalji dolazak investicija iz UAE u Srbiju.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Sve što bi trebalo da znate o Ramazanu

Top PET saveta za pravljenje najboljih fotki u Dubaiju

Bogataši se sele u Emirate: Dubai – grad milionera


;