BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Sve što bi trebalo da znate o Ramazanu

Najčešća pitanja i odgovori

Ramazan, odnosno Ramadan je deveti mesec u islamskom kalendaru. To je sveti mesec za muslimane, jer se veruje da je Kuran otkriven Proroku Muhamedu upravo u vreme Ramazana. Za vreme trajanja Ramazana vernici muslimanske veroispovesti ne uzimaju ni hranu ni vodu od izlaska do zalaska sunca.

Ali, Ramazan se ne odnosi samo na uzdržavanje od hrane i pića, već prvenstveno služi da bi se vernici posvetili molitvama i ostvarili duhovnu bliskost sa Alahom. Ujedno, to je vreme kada se od vernika očekuje da budu više fokusirani na milosrđe, strpljenje i zahvalnost.

  

   

Šta je iftar?

Vreme u danu kada se prekida post. Iftar sledi posle zalaska sunca i može proteći kako u porodičnom domu, tako i u restoranima. Ukoliko imate nameru da izađete sa prijateljima na večeru u vreme Ramazana, rezervišite na vreme svoje mesto u restoranu.

  

Šta muslimani tradicionalno jedu za vreme Ramazana?

Dnevni post se prekida uzimanjem urme i čaše vode pre molitve, a onda sledi lagani obrok. Lekari iz godine u godinu podsećaju vernike muslimanske veroispovesti da u vreme iftara budu umereni u konzumiranju namirnica koje sadrže veće količine šećera i proteina.

Šta je sehur?

Obrok koji vernici uzimaju desetak minuta pre nego što izađe sunce. Mnogi vernici odustaju od ovog obroka i za vreme Ramazana jedu samo jednom dnevno, uveče, kad zađe sunce. Oni se, praktično, uzdržavaju od hrane i pića najmanje 12 a najčešće od 16 do 18 sati u toku dana.

Koliko god da je ramazanski post fizički težak i izazovan, posebno u ovom delu sveta gde su temperature vazduha visoke, toliko je blagotvoran za zdravlje. Naime, period uzdržavanja od hrane i pića tokom najmanje 12 sati unutar jednog dana savremena medicina naziva autofagijom, procesom koji omogućava telu da se samoizleči i regeneriše. Uzdržavanjem od hrane i pića posle 21. dana um postaje oštriji, čovek brže i jasnije misli, a telo postaje krepkije i zdravije. Zbog toga često u literaturi nailazimo na rečenice vernika muslimanske veroispovesti koji kažu da im se pred kraj Ramazana (koji traje 29 ili 30 dana, u zavisnosti od položaja Meseca) “razbistrilo u glavi”, da se “osećaju poletnije i svežije”. Za otkriće mehanizma autofagije japanski naučnik Jošinori Osumi dobio je 2016. Nobelovu nagradu.

 

  

Da li će prodavnice i tržni centri raditi tokom Ramazana?

Hoće, ali će neki restorani biti zatvoreni. Tržni centri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima će biti otvoreni tokom dana i dodatno sat ili dva duže noću. Vreme zatvaranja može biti od ponoći ili jedan sat iza ponoći, o čemu odlučuju menadžeri.

 

Da li turisti ili stanovnici koji nisu muslimanske veroispovesti mogu da kupe alkohol ili da idu u klubove za vreme Ramazana?

Zbog Ramazana neki noćni klubovi će biti zatvoreni, a u nekima koji budu radili biće moguće naručiti alkohol posle zalaska sunca. Živa ili glasna muzika je zabranjena.

Prošle godine, vlasti u Dubaiju ublažile su pravila za izdavanje dozvola kako bi u nekim hotelima bilo omogućeno turistima da nesmetano naručuju hranu i piće tokom dana za vreme trajanja Ramazana.

Takođe, neki restorani i kafići neće zvanično raditi tokom dana, ali će moći da primaju goste koji nisu na postu u za to predviđenom odvojenom zatvorenom prostoru.

  

Nisam muslimanske veroispovesti. Da li mi je dozvoljeno da jedem i pijem u javnosti tokom posta?

Da, pod uslovom da to ne remeti one koji poste. S obzirom na to da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima živi veliki broj stranaca, kompanije su u obavezi da im obezbede prostor u kom mogu da obeduju.

Ukoliko ne postite, a idete u teretanu, niko vam neće zabraniti da pijete vodu tokom treninga. Isto pravilo važi i za odlazak na plažu, ali nemojte jesti i piti na putu od parkinga do plaže i natrag. Takođe, izbegavajte da žvaćete žvaku dok ste napolju, jer i to asocira na hranu. Ključ je da budete diskretni.

  

Da li mogu da jedem, pijem ili zapalim cigaretu u automobilu?

Možete, pod uslovom da vas niko ne vidi. Ako vas neko spazi, možete da odgovarate.

  

Kako bi trebalo da se oblačim tokom Ramazana?


Skromno. Žene ne bi trebalo da nose dekoltiranu odeću, kao ni garderobu koja otkriva ramena i kolena. Ovo pravilo važi i kada krenete u noćni izlazak. Kupaći kostimi su prihvatljivi na javnim plažama i hotelskim bazenima koji će raditi uobičajeno.

  

Da li mogu da se zagrlim i poljubim u obraz sa bliskim ljudima ili partnerom/partnerkom tokom Ramazana?

Kao i u drugim periodima godine, a posebno tokom Ramazana, svi bi trebalo da izbegavaju bliskost na javnim mestima. U suprotnom, to će biti tretirano kao prekršaj.


  

Kakvi su to veliki šatori koje vidim tokom Ramazana u naselju u kom živim?

Neke porodice odlučuju da postave šatore, u koordinaciji sa svojom opštinom i čelnicima Crvenog polumeseca Emirata. Šatori služe kao zbirno mesto za obedovanje ljudi slabijeg materijalnog stanja koji rade u tom području.

  

Moj rođendan “pada” u vreme Ramazana. Da li je u redu da pozovem na proslavu ljude koji poste?

Jeste, ali ako je proslava pre iftara to jasno naglasite. 

  

Pozvan/a sam na iftar. Kako bi trebalo da se ponašam prema domaćinima?

Nije obavezno, ali je prikladno da ponesete domaćinima urme ili neki drugi slatkiš u znak zahvalnosti što vas pozvali na obed.

Više o Ramazanu pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

U Dubaiju otvorena džamija Šeik Rašid bin Muhamed (FOTO)

Postavljen policijski radar za detekciju buke u Šardži

Grandiozna lepotica prestonice Emirata (FOTO)


;