BIRO PRIČE

Ramazan u UAE: Zaposleni u privatnom sektoru radiće skraćeno

Ministarstvo ljudskih resursa i emiratizacije saopštilo je da će tokom Ramazana radno vreme biti skraćeno za dva sata

Tokom svetog meseca Ramazana zaposleni u privatnom sektoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima svakog dana će raditi dva sata kraće. 

Vlasti su ranije najavile da će radnim danima, od ponedeljka do četvrtka radno vreme tokom Ramazana biti od 9:00 do 14:30 časova. Petkom, kad se radi samo u prepodnevnim satima, radno vreme će biti od 9 do 12 časova. Vlada je takođe najavila fleksibilno radno vreme i opcije rada na daljinu za zaposlene petkom, ali pod uslovom da to ne utiče na kvalitet posla. Opcija rada na daljinu može se dati petkom za najviše 40 odsto zaposlenih.

Oni koji rade na daljinu morali bi da dobiju prethodno odobrenje od nadležnih organa. Dodatno, ova opcija se može dati samo zaposlenima koji ne moraju da budu fizički prisutni u kancelariji. Prioritet će imati zaposleni u saveznoj vladi koji žive daleko od svojih radnih mesta ili imaju izuzetne okolnosti.

Prema astronomskim proračunima, prvi dan Ramazana trebalo bi da bude 2. april 2022. godine. Ipak, stvarni datum će naknadno biti određen u zavisnosti od polumeseca na kom se zasniva islamski kalendar.

Islamski meseci traju 29 ili 30 dana, u zavisnosti od viđenja polumeseca. Ove godine se očekuje da će Ramazan trajati 30 dana, tačnije do 1. maja. To znači da će 2. maj verovatno biti prvi dan islamskog praznika Ramazanskog bajrama.

Radno vreme u školama i kancelarijama je skraćeno tokom svetog meseca Ramazana, jer se muslimanski vernici uzdržavaju od hrane i vode tokom dana.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Flota budućnosti: Patrole policije Dubaija bez vozača

Prvi univerzitet na svetu osnovala je arapska revolucionarka

Dubai nije uzalud sinonim za luksuz: Revija super-jahti


;