BIRO PRIČE

Prvi astronaut iz Emirata spreman za svemirsku misiju (FOTO)

Istorijski poduhvat

Major Haza Al Mansouri (35), bivši vojni pilot i prvi astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, završio je najvažniji ispit i spreman je za putovanje u svemir.

Tri nedelje pred polazak u osvajanje vasione Al Mansouri prošao je dvodnevni test u Centru za astronaute u Moskvi i s nestrpljenjem iščekuje putovanje koje će mu promeniti život. Test su uspešno obavili i ostali rezervni članovi posade UAE.

- Ponosan sam što ću biti prvi arapski astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici – izjavio je Al Mansouri koji će u ovoj istorijskoj misiji imati zaduženje drugog inženjera letačke posade. – Čeka me mnogo eksperimenata, a jedan od njih će biti sadnja semenke urme i praćenje kako ona raste u orbiti.

  

  

Prvi astronaut iz UAE ranije je izjavio da želi da sazna više o životu u svemiru, a u budućnosti bi voleo da ode na Mars, pomenuvši planove UAE da napravi prvo naselje na Marsu do 2117. godine.

Do polaska u svemir Al Mansouri će provoditi vreme u karantinu, zajedno sa ostalim astronautima odabranim za ovo istorijski važno putovanje. Oni će sve vreme biti pod strogim nadzorom ruske federalne medicinsko-biološke agencije koja će biti odgovorna za održavanje sterilnosti u karantinu. Neposredno pred početak leta ruski stručnjaci će pripremiti Sojuz MS 15, letelicu koja će ekipu astronauta prevesti na Međunarodnu svemirsku stanicu 25. septembra.

Kako je planirano, Al Masouri će se vratiti na Zemlju 3. oktobra u 16:48. Pored Amerikanke iz NASA Džesike Meir i ruskog kosmonauta Olega Ivanova Skripočke, astronautu iz Emirata društvo će praviti i njegovo četvoro dece i supruga – na najdražoj porodičnoj fotografiji koju će uneti u letelicu.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Svaki drugi želi u inostranstvo: Domovina se voli i izdaleka

Nova prestonica Egipta: Zelena oaza u pustinji (FOTO)

BIRO VODIČ ZA NEKRETNINE: Kada je kupovina bolja od rente


;