BIRO PRIČE

Nova prestonica Egipta: Zelena oaza u pustinji

Konceptualni projekat vertikalnih bašti na stambenim zgradama biće završen do 2022. godine

Italijanski arhitekta Stefano Boeri predstavio je projekat stambenog kompleksa koji će biti izgrađen u novoj administrativnoj prestonici Egipta, 45 kilometara istočno od Kaira. Takozvane zelene zgrade krasiće 350 stabala drveća i 14.000 žbunastih biljaka, a pored Boerija u osmišljavanju projekta učestvovale su njegova egipatska koleginica Šima Šalaš i sunarodnica Laura Gati. Zajednički cilj autora je da vertikalni vegetativni koncept postane standard na afričkom kontinentu.

  

  

Svaka stambena jedinica će imati svoju terasu na kojoj će biti zasađene biljke prikladne lokalnoj klimi i s različitim vegetativnim periodima, kako bi bašte imale lep izgled tokom cele godine. Pored toga što će zgrade lepo izgledati, biljke će obezbediti i zaštitu od sunca, kao i bolji kvalitet vazduha. Naime, procenjeno je da će ovaj vegetativni stambeni kompleks apsorbovati oko sedam tona ugljen-dioksida i proizvoditi oko osam tona kiseonika na godišnjem nivou.

Planirano je da izgradnja ovog kompleksa počne 2020, a završetak se očekuje 2022. godine, kada bi trebalo da profunkcioniše novi administrativni centar Egipta na zahtev predsednika Abdela Fataha El Sisija.

Kako smo već pisali, nova prestonica biće veličine Singapura, a u njoj će se, pored ostalog, nalaziti i zgrade ministarstva, vladine agencije i kancelarija predsednika države, kao i mesta za stanovanje za pet miliona ljudi, više od 1.000 džamija, naselja, industrijskih zona, centar za konferencije sa 5.000 mesta, kao i najveći park na svetu. Novi grad će imati aerodrom veći od londonskog Hitroua, kao i 10.000 kilometara bulevara i ulica.

BIRO/Gradnja


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji. 


Preporučene priče

NOSTALGIČNO: Letovanje u Crnoj Gori – nekad i sad (FOTO)

Da odmor ne postane horor: Pazite koga slikate i snimate!

Luksuz bez premca: Arapska galija - ikona Dubaija (FOTO)


;