BIRO PRIČE

Da odmor ne postane horor: Pazite koga slikate i snimate!

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima zaštita privatnosti je na prvom mestu

Leto je u punom jeku, i bez obzira na visoke temperature vazduha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sve je više turista koji dolaze u ovu pustinjsku zemlju na odmor. A kakav bi to odmor bio bez sunčanja i kupanja na prelepim hotelskim plažama? Svakako ne baš kompletan, a posebno ne za goste iz svih krajeva sveta koji vole da „okom kamere“ zabeleže svoje uživanje „na pjeni od mora“.

Ono sa čim, međutim, većina stranaca nije upoznata je činjenica da pravljenje fotografija u UAE nije baš preporučljivo, posebno ako se u kadru nađu ljudi od kojih niste tražili i dobili dozvolu da ih slikate. I ne samo da nije preporučljivo, već je i zakonski kažnjivo i može da od letovanja iz snova napravi noćnu moru!

Od 2015. godine policija u Dubaiju svakog leta sprovodi pojačanu kampanju za zaštitu privatnosti - dolazi na najpopularnije plaže i ljubazno upozorava i rezidente i turiste da vode računa kakve fotografije prave. Samo tokom 2018. godine zakonski je procesuirano 289 osoba koje su na plaži slikale žene bez njihovog pristanka.

Praksa da policija Dubaija obilazi plaže i upozorava goste da ne narušavaju tuđu privatnost traje od 1980. godine.

  

  

Zakoni koji se odnose na privatnost pojedinaca u UAE se vrlo ozbiljno shvataju i primenjuju u praksi. Po članu 378 Krivičnog zakona UAE i članu 21 Zakona o sajber kriminalu u UAE, svaka fotografija napravljena bez dozvole, kao i video-zapis koji može da naruši privatnost, podložni su ogromnim novčanim kaznama, zatvorom ili deportacijom – u zavisnosti od toga na koji način se koristi snimljen materijal. Imajte to u vidu svaki put kad se mašite za telefon, foto-aparat ili kameru, rešeni da zabeležite neki kadar koji želite da sačuvate od zaborava.

Da ne bude zabune - pravo na privatnost ne odnosi se samo na materijal snimljen na plaži, već svuda. Početkom ove godine u Dubaiju je uhapšen muškarac koji je snimio radnika hotela kako se vozi na haubi automobila. Snimak koji je podelio na društvenim mrežama za kratko vreme postao je viralan, ali se autor nije proslavio – uhapšen je zbog kršenja zakona o privatnosti pojedinca.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Preokret u Dubaiju: Turistima privremene licence za alkohol

BIRO VODIČ ZA NEKRETNINE: Kada je kupovina bolja od rente

DUBAI EXPO 2020: Čudo koje niče iz peska (Time-laps video)


;