BIRO PRIČE

Proslava Dana državnosti Srbije u Dubaiju (FOTO)

- UAE i Srbija neguju snažne bilateralne odnose koji cvetaju tokom godina i radujemo se njihovom daljem razvoju i jačanju - poručio je ministar tolerancije UAE

Svečanim podizanjem zastave i intoniranjem himne Republike Srbije, na najvećem globalnom događaju Svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, obeležen je početak proslave Dana državnosti Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Srbija je postigla impresivne rezultate i do sada ugostila više od 700.000 posetilaca iz celog sveta na svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai. U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije predstavilo se više od 1.000 privrednika iz zemlje, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima. Na najbolji mogući način predstavljeni su ekonomski, tehnološki, inovacioni, investicioni ali i turistički potencijali Srbije, istaknuto je na svečanoj ceremoniji u centralnoj dvorani - Al Vasl Plazi.

Visokim zvanicama iz UAE i Srbije, kao i brojnim gostima iz celog sveta, obratila se Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i Generalna komesarka Srbije na EXPO 2020 Dubai.

- EXPO 2020 Dubai uzdigao je vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju, i za nas predstavlja priliku da pokažemo te veze iz našeg ugla, kao kompatibilne i srodne, budući da je Srbija u svom ekonomskom i kreativnom uzletu usmerena napretku, ali ne zaboravljajući svoje korene i svoje nasleđe - rekla je ministarka Matić.

- Učešće na ovoj manifestaciji omogućava ne samo da predstavimo svoje potencijale, da razvijamo poslovne mreže i podižemo imidž naše zemlje, već i da radimo na daljem učvršćivanju partnerstva između Srbije i UAE. Podstičemo razvoj srpskih kompanija, pružamo značajnu podršku razvoju inovativne ekonomije i ekonomije znanja kroz prisustvo velikog broja visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva, visokog obrazovanja, kreativnih industrija i srećni smo što je Srbija prepoznata kao značajna investiciona destinacija i veoma zanimljiva turistička destinacija.

- Na Svetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, Srbija je postigla impresivne rezultate i do sada ugostila više od 700.000 posetilaca iz celog sveta - istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica Generalne komesarke za nastup Srbije na EXPO 2020 Dubai.

- Na najbolji mogući način predstavili smo naše ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale. Pokazali smo celom svetu zbog čega nas nazivaju ”Silicijumskom dolinom Balkana”, zašto smo lideri u digitalizaciji, kreativnim industrijama i inovacijama, zašto je Beograd proglašen jednim od pet najkreativnijih gradova na svetu. Ali pre svega, predstavili smo se svetu u svetlu moderne, inovativne i kreativne zemlje, čiji talentovani ljudi menjaju svet. Zbog toga, ovaj nastup Srbije na EXPO 2020 Dubai predstavlja novi standard predstavljanja naše zemlje u svetu, kako je na otvaranju istakao i sam predsednik Vučić.

Povodom Dana državnosti održan je sastanak ministra tolerancije UAE i generalnog komesara za EXPO 2020 Dubai, šeika Nahjana bin Mubarak Al Najana sa generalnom komesarkom Srbije na EXPO 2020 Dubai Tatjanom Matić.

- Veoma smo srećni zbog kontinuirane posvećenosti Srbije ovom globalnom događaju i idejama, iskustvima i prilikama koje je njeno učešće donelo. UAE i Srbija neguju snažne bilateralne odnose koji cvetaju tokom godina i radujemo se njihovom daljem razvoju i jačanju, dok istražujemo buduća partnerstva i razmenu na obrazovnom, naučnom i komercijalnom nivou u svim oblastima zajedničkih interesa naše dve zemlje - istakao je šeik Nahjan bin Mubarak Al Najan.

Naš BIRO

Foto: PKS


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Ustav, sloboda, demokratija: Srbijo, srećan ti rođendan!

Sajam knjiga u Dubaiju: Udruženje MALI SVET za decu Srbije

BOJANA MILANOVIĆ KONDOUROUJIAN: Uvek smo tu jedni za druge


;