BIRO PRIČE

Promene viznog režima u UAE: Umesto 30, ostanak 60 dana

Ulazne vize su dostupne za jedan ili više ulazaka i važe 60 dana od datuma izdavanja

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) će omogućiti posetiocima da uđu u zemlju i ostanu 60 dana. Odluka da vreme boravka turista u UAE bude udvostručeno jedna je od niza izmena koje je odobrila Vlada.

Od toga će posebnu korist imati oni koji razmišljaju o trajnom preseljenju, kao i osobe koje traže posao i mogu da se upoznaju sa tržištem rada i životnim stilom u UAE. 

- Velika poboljšanja uključuju olakšavanje uslova za ulazak za sve vrste viza, nudeći fleksibilno trajanje viza koje zadovoljavaju potrebe posetilaca i svrhu posete - naveli su iz Kancelarije za medije vlade UAE.

- Pored toga, sve ulazne vize su dostupne za jedan ili više ulazaka, mogu se obnoviti i važe 60 dana od datuma izdavanja. 

Do sada je viza za posetu od 30 dana po dolasku bila standardna za mnoge nacionalnosti. Po isteku 30 dana postojao je devetodnevni grejs period pre nego što bi bile primenjene kazne za prekoračenje - 200 AED za prvi dan i po 100 AED za svaki naredni dan.

S druge strane, posetioci iz zemalja koje nemaju aranžman za vizu po dolasku sa UAE morali su unapred da obezbede plaćenu vizu preko turističke agencije.

U međuvremenu, posetioci iz zemalja Šengenske zone u Evropi imaju različite aranžmane, sa dozvoljenih 90 dana boravka u bilo kom periodu od 180 dana. Kancelarija za medije Vlade UAE za sada ne pominje bilo kakve promene ovih aranžmana.

Da podsetimo, državljanima Srbije koji dolaze u UAE viza nije potrebna za boravak do 90 dana. Ova promena stupila je na snagu u maju 2019. godine.

Broj turista raste otkako su brojevi pozitivnih na novi korona virus u padu.

Međunarodni aerodrom Dubai, najprometniji aerodrom na svetu za međunarodni saobraćaj, zabeležio je 29,1 milion putnika preko svojih terminala u 2021. godini. Broj putnika premašio je planiranih 28 miliona koji je aerodrom postavio kao target za 2021. godinu. S druge strane, u 2019. godini Međunarodni aerodrom Dubai koristilo je 86,4 miliona putnika.

Direktori aerodroma u Dubaiju predviđaju da će blizu 60 miliona putnika koristiti aerodrom u 2022. godini, jer saobraćaj i turistička industrija Dubaija nastavljaju oporavak.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Kupovina stana u Dubaiju: Do nekretnine i bez dolaska u UAE

FOTO-PRIČA: Ovako bi izgledao Dubai prekriven zelenilom

E-SKUTERI: Gde možete da ih vozite i kako do dozvole?


Povezane teme: UAE uslovi ulaska vizni režim
;