BIRO PRIČE

Poznat datum otvaranja prvog bioskopa u Saudijskoj Arabiji

Posle 35 godina, u Rijadu će biti otvorena prva bioskopska dvorana

U sklopu programa liberalizacije Saudijske Arabije, u Rijadu će 18. aprila biti otvorena prva bioskopska dvorana. Tako će Saudijci prvi put posle 35 godina moći da gledaju filmove na velikom platnu.

Dozvola za upravljanje bioskopima pripala je kompaniji “AMC Entertainment”, a kako pišu mediji u ovoj zalivskoj zemlji, kompanija će, osim u Rijadu, otvoriti 40 bioskopa u još 14 gradova u narednih pet godina.

Međunarodni bioskopski lanci dugo su posmatrali Saudijsku Arabiju kao jedno od poslednjih neiskorišćenih velikih tržišta koje broji više od 30 miliona ljudi, od kojih je većina mlađa od 25 godina.

Otvaranje bioskopa predstavlja prelomni trenutak u razvoju kulturne ekonomije u Kraljevini. Kao što smo već pisali, svi filmovi koji budu osvanuli na bioskopskim repertoarima u Saudijskoj Arabiji moraće da budu u skladu sa duboko ukorenjenim društvenim vrednostima i ni po koju cenu neće smeti da krše etičke principe koji vladaju u ovoj bliskoistočnoj državi.

  

Program liberalizacije Saudijske Arabije “Vision 2030” ima za cilj povećanje potrošnje stanovništva za kulturne i zabavne aktivnosti sa 2,9 odsto, koliko trenutno Saudijci izdvajaju u svojoj zemlji, na šest procenata do 2030. godine, do kada bi, kako je planirano, u Kraljevini trebalo da bude otvoreno 300 bioskopskih dvorana. Trenutno, 86 odsto populacije u Saudijskoj Arabiji gleda filmove na televiziji, a 49 odsto redovno gleda filmove na Netflixu.

Zanimljivo je da je čak 35.000 Saudijaca putovalo u komšijski Bahrein, gde su u proseku trošili 320 dolara gledajući filmove. Statistike su pokazale da u Bahreinu čak 93 odsto bioskopske publike čine državljani Saudijske Arabije. Od 18. aprila situacija će se drastično promeniti...

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dobra vest: Manje papirologije za zapošljavanje u Emiratima

PODCAST Naš Biro: Idemo na Bali na TRI MESECA!!!

FOTO-PRIČA: Brodovi u boci – umetnost koja ostavlja bez daha


;