BIRO PRIČE

​Omikron menja pravila putovanja za zemlje Zaliva

Zbog nove varijante virusa korona UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Jordan zatvorili su svoje granice za putnike iz nekoliko afričkih zemalja

Zemlje širom sveta požurile su da zatvore svoje granice prema afričkim zemljama nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak proglasila Omikron varijantom korona virusa koja izaziva zabrinutost.

Novi soj – prvobitno poznat kao B.1.1.529 – izazvao je porast slučajeva u Južnoj Africi, a infekcije su otkrivene i u zemljama kao što su Australija, Velika Britanija, Nemačka, Izrael, Italija i Češka.

SZO je saopštila da varijanta još uvek mora da se temeljno prouči kako bi bilo procenjeno koliko je opasna.

Mnoge nacije širom sveta – uključujući i region Zaliva – preduzele su hitne mere kako bi zaštitile javno zdravlje i zaustavile širenje ove varijante uvođenjem ograničenja putovanja. 

Ujedinjeni Arapski Emirati

UAE suspendovali su ulazak putnika iz sedam zemalja južne Afrike zbog zabrinutosti zbog nove varijante korona virusa. Odluka koja stupa na snagu u ponedeljak, 29. novembra 2021, odnosiće se na putnike koji su u poslednjih 14 dana putovali kroz Južnu Afriku, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Zimbabve, Bocvanu ili Mozambik.

Uprava za opšte civilno vazduhoplovstvo i Nacionalna uprava za vanredne situacije u kriznim situacijama i katastrofama objavili su to u petak. Letovi će za sada nastaviti da prevoze putnike iz UAE u ovih sedam zemalja.

Državljani UAE, članovi diplomatskih misija, zvaničnih delegacija i oni sa zlatnom boravišnom vizom isključeni su iz novih pravila.

Bahrein 

Ova zalivska država poslednjih dana zabranila je ulazak putnicima iz Južne Afrike i nekoliko drugih afričkih zemalja.

Južnoj Africi su se prvobitno na listi zabranjenih pridružili Namibija, Bocvana, Zimbabve, Lesoto i Esvatini, javila je u petak državna novinska agencija BNA. U nedelju, 28. novembra 2021, zabranjen je ulazak u Bahrein i putnicima iz Malavija, Mozambika, Angole i Zambije.

Građani Bahreina i nosioci boravišnih viza isključeni su iz zabrane, što je saopštila Uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Izrael 

Država koja je bila lider u vakcinaciji zabranjuje ulazak u zemlju svim stranim državljanima na 14 dana, koji stupaju na snagu u nedelju, 28. novembra 2021. u ponoć, prema novim strogim direktivama koje je objavio Kabinet premijera .

Izrael ima sedam sumnjivih slučajeva varijante omikron varijante korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja zemlje - tri osobe koje nisu nedavno putovale u inostranstvo, dok su se četiri vratile iz inostranstva, uključujući i jednu koja je putovala iz Malavija. Tri od sedam osoba su klasifikovane kao vakcinisane.

Ministri su takođe proširili obavezni karantin za vakcinisane Izraelce koji stižu iz inostranstva i dali dozvolu bezbednosnoj agenciji zemlje da nastavi sa praćenjem zaraženih ljudi.

Jordan 

Jordansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je zabranu za putnike koji nisu jordanski državljani koji dolaze iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea, Mozambika, Lesota i Esvatinija.

Kuvajt 

Kuvajt je od nedelje, 28. novembra, obustavio direktne letove iz devet afričkih zemalja - Južne Afrike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Lesota, Esvatinija, Zambije i Malavija.

Oman

Oman je od nedelje, 28. novembra 2021. suspendovao ulazak putnicima iz Južne Afrike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Lesota i Esvatinija, objavila je državna novinska agencija te zemlje.

Katar 

Katar ervejz saopštio je u subotu, 27. novembra 2021. da je zabranio ulazak putnicima iz Južne Afrike, Zimbabvea i Mozambika.

Ministarstvo javnog zdravlja Katara ažuriralo je u petak svoju listu izuzetnih zemalja na crvenoj listi, prema kojoj je ulazak nevakcinisanim putnicima zabranjen, kao odgovor na novu varijantu. Na listi su i Južna Afrika, Namibija, Zambija, Zimbabve i Lesoto.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija zabranila je ljudima da putuju između kraljevstva i niza zemalja južne Afrike. Ova država u petak, 26. novembra 2021. obustavila je letove za i iz Južne Afrike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Lesota i Esvatinija.

Međutim, navodi se da strani državljani iz ovih sedam zemalja mogu da uđu u kraljevinu ako su prethodnih 14 dana proveli u drugoj zemlji i poštovali zdravstvene protokole Saudijske Arabije.

Kraljevina je u subotu, 27. novembra 2021. ažurirala svoja pravila i rekla da će dozvoliti ulazak putnicima "iz svih zemalja", sve dok dobiju najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa unutar Saudijske Arabije.

Vlasti su saopštile da će ljudima biti dozvoljen ulazak od 3. decembra i da će morati da budu u karantinu tri dana. U njemu se nisu pominjale suspenzije leta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u nedelju, 28. novembra 2021. potvrdilo obustavu letova za i iz još sedam zemalja - Malavija, Zambije, Madagaskara, Angole, Sejšela, Mauricijusa i Komorija.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Od 2. januara velike zakonske reforme u pustinji

Singapur se otvara za vakcinisane putnike iz Emirata

UAE: Kad i gde morate da nosite masku


;