BIRO PRIČE

Od 2. januara velike zakonske reforme u pustinji

Novi zakoni UAE o drogama smanjuju kazne i ukidaju obaveznu deportaciju za iseljenike

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) revidirali su zakone o narkoticima kako bi smanjili pojedine kazne, omogućili počiniocima krivičnih dela da revidiraju svoje ponašanje i stavili oštriji fokus na rehabilitaciju umesto kažnjavanja.

U nizu velikih promena koje će stupiti na snagu početkom januara iduće godine, osobe osuđene za upotrebu i posedovanje droge služiće kaznu u pritvoru u kom će im biti omogućeno da se uključe u programe lečenja i edukacije. Do sada, zakoni su propisivali boravak u zatvoru sa drugim osuđenicima.

Deportacija za iseljenike u slučajevima upotrebe i posedovanja droge više nije obavezna, a sudije mogu da odluče da li je nekom osuđenom za ovo delo dozvoljeno da ostane u UAE ili ne.

Promene su objavljene u Službenom listu UAE i stupiće na snagu 2. januara 2022. godine.

Počinioci krivičnih dela mogu dobiti minimalne kazne od tri meseca kao deo pristupa koji ima za cilj da ponovo integriše korisnike droga u društvo, ali izriče strože kazne za serijske prestupnike. UAE su ranije smanjile minimalne kazne sa četiri godine na dve, i to 2016. godine.

Nošenje hrane, pića ili drugih proizvoda koji sadrže marihuanu, hašiš ili THC, koji se nalaze u kanabisu, više neće biti krivično delo. Umesto toga, takvi predmeti će biti zaplenjeni i uništeni.

Promene zakona i velike reforme pravnog sistema najavio je predsednik, šeik Kalifa.

Promene uključuju veću zaštitu ličnih podataka, jača pravila o autorskim pravima i borbu protiv lažnih vesti.

Uključeno je više od 40 zakona od kojih su neki novi, dok drugi predstavljaju ažurirane verzije postojećeg zakonodavstva.

Tromesečna kazna za prvo krivično delo 

Član 41. novog zakona kaže da će počinioci krivičnih dela biti osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od najmanje tri meseca i novčanu kaznu od 20.000 do 100.000 AED. Ukoliko ponove prekršaj u roku od tri godine, kazna će biti najmanje šest meseci uz novčanu kaznu od 30.000 do 100.000 AED.

Za treći prekršaj biće izrečena minimalna kazna od dve godine i novčana kazna od najmanje 100.000 AED.

- Zakonodavac je dao sudu slobodu da odlučuje o kazni između zatvorske ili novčane kazne u prvom i drugom stepenu, ali u trećem stepenu, kazna kombinovanog zatvora i novčane kazne je obavezna - kaže pravni konsultant Hasan Elhais.

Specijalizovani pritvorski centri umesto zatvora 

Zakon predviđa planove da Ministarstvo zdravlja i prevencije formira namenske centre u kojima će osuđeni za upotrebu ili posedovanje droga služiti kaznu. Oni će obezbediti programe lečenja i rehabilitacije, sportsku i stručnu obuku, kao i inicijative za porodičnu, profesionalnu i socijalnu integraciju.

Takođe, član 45. novog zakona dozvoljava sudovima da daju prioritet tretmanu počiniocima krivičnih dela.

- Jasno vidimo prepoznavanje potrebe za koordinisanim pristupom koji uzima u obzir krivično pravo i javno zdravlje u pogledu upotrebe droga - ističe Elhais.

- Iako je pravda u srcu novog zakona, takođe možemo videti kako se na pitanje upotrebe droga gleda kao na bolest, a ne kao zločin.

Prethodni zakon je zahtevao od sudova da nalože deportaciju iseljenika u slučajevima u vezi sa drogom.

- Ali deportacija protiv iseljenika je sada opciona za sudije u slučajevima lične upotrebe, posedovanja ili posedovanja sa namerom da se koriste u skladu sa članom 75. novog zakona - naglašava Elhais i dodaje:

- Zakonodavna filozofija koja stoji iza amandmana je koherentna u načinu na koji uzima u obzir više faktora uključujući zdravlje, pravdu, osećaj sigurnosti i porodicu.

Druga šansa 

Ahmed Ibrahim Saif, viši sudija Građanskog suda u Dubaiju i bivši glavni sudija krivičnih sudova u Dubaiju, kaže da su promene pravnog sistema u skladu sa tolerantnim principima UAE.

- Prestupnicima se daje druga šansa i pošteđeni su gubitka uspešne budućnosti i pristojnog života koji imaju u zemlji - ocenjuje Saif.

On dodaje da deportacija može da bude veoma oštra kazna, iako je neophodna u ozbiljnijim slučajevima.

- Sada postaje fleksibilna u smislu omogućavanja sudijama da odlučuju o tome, a ne da deportacija bude obavezna - pojasnio je sudija Saif.

On veruje da je to korak u pravom smeru, posebno u slučajevima koji uključuju upotrebu kontrolisanih lekova.

- Na primer, neko na sudu zbog upotrebe kontrolisanog leka bez recepta mora da bude deportovan prema prethodnom zakonu, ali sada mu se daje druga šansa. Ali, ako to ponovo uradi, onda je sam kriv ako sudija odluči da ga deportuje.

Oštre kazne za podsticanje na upotrebu droga

Prema ažuriranim zakonima, novčana kazna za prestupnike zbog podsticanja lične upotrebe droga, između ostalog, povećana je sa 20.000 AED na minimalno 50.000 AED, dok je zatvorska kazna od najmanje pet godina ostala nepromenjena.

Ukoliko se to desi sa namerom da se nanese šteta drugoj osobi, novčana kazna bila bi povećana na 100.000 AED umesto dosadašnjih 20.000 AED, ali minimalna zatvorska kazna od sedam godina ostaje ista.

U slučaju ozbiljne povrede, kazna je zatvor u trajanju od najmanje 10 godina i novčana kazna.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Povodom Dana državnosti privatnom sektoru 3 slobodna dana

Prosečne plate za 10 najčešćih zanimanja u pustinji

Od zlatnog sokola do šoljice posebne kafe: 9 simbola UAE


;