BIRO PRIČE

Od želje do ostvarenja sna: Srpski ženski fudbal u pustinji!

Za neke najvažnija sporedna stvar na svetu, a za Slobodanku Bobu Marković iz Beograda - centar planete. Njegovo veličanstvo FUDBAL.

Život Slobodanke Marković neraskidivo je vezan za „bubamaru“ – prvo je bila igrač ženskog fudbala, a potom i trener sa licencom koja je priznata u celom svetu.

Na terenima je provela skoro ceo životni vek.

Magnetski privučena sportskom disciplinom koja je iz rekreacije i razbibrige vremenom postala prava fabrika novca, Boba ne samo da je bila pasionirani gledalac fudbalskih utakmica, već i aktivni učesnik. Od 1969. do 1975. godine igrala je u ženskom fudbalskom klubu „Sloga“ iz Zemuna. Bila je half i odigrala gotovo 200 utakmica – prvenstvenih, kup i reprezentativnih. A koliko se sa klupskim drugaricama srčano borila na terenu, dovoljno govori podatak da je za vreme aktivnog igranja njen klub četiri puta bio prvak države i osvajač kupa!

Bila je i u bivšem „Zmaju“ iz Zemuna i „Studentskom gradu“ iz Novog Beograda.

- Bio je to lep period i u isto vreme period velikih odricanja, ali pamtim samo lepe stvari – kaže Boba Marković za Biro.

Ne priznaje podelu na muške i ženske sportove, argumentovano rušeći tezu da je fudbal muški sport:

- Ili imaš talenat i znaš da radiš, ili nemaš talenat i ne znaš da radiš. Nema tu velike filozofije.

A da Boba zna – zna! Kao fudbalski trener, po završetku igračke karijere, radila je nekoliko sezona. Formirala je reprezentaciju u staroj Jugoslaviji, sedamdesetih godina. Završila je Višu trenersku školu, ima zvanje učitelja fudbala i nešto što u ovom trenutku nema nijedna žena fudbalski trener na prostorima Srbije - sertifikat FIFA koji joj omogućava trenerski angažman u celom svetu!

Izazov joj je, kaže, da se oproba kao trener ženskog fudbala na Bliskom Istoku. Ogromno životno i zavidno sportsko iskustvo, uz želju da svoje znanje prenese na druge, dodatno podupiru Bobin nepresušni optimizam i vizija života u zemljama Zaliva. Tolerancija prema verskim različitostima kod nje je aksiom. Ali, popustljivost na terenu - nije! Red, rad i disciplina su, podseća, trojstvo koje donosi dobre rezultate.

- Najbitniji je kondicioni deo i po tom pitanju sam nemilosrdna kao trener. Najvažnije je da sportisti budu u sjajnoj kondiciji, da bi mogli da nadograđuju svoje veštine. Da bi devojčica mogla da bude uspešna u ovom sportu, trebalo bi da počne da trenira od malih nogu, od šeste ili sedme godine života. Ali, i nešto starije mogu da počnu da treniraju i da budu uspešne – objašnjava sagovornica Našeg Biroa.

Boba Marković već ima formiran (ženski) tim stručnjaka sa kojim bi mogla da pođe put neke od zemalja Bliskog Istoka. Veruje da bi Arapkinje novog doba i te kako mogle da ostvare zapažene rezultate u fudbalu za koji su počele da pokazuju sve veće interesovanje.

Nadamo se da će nam se Boba pridružiti u Emiratima, Kuvajtu, Kataru ili bilo kojoj zemlji Bliskog Istoka. Srpski sport će tako još više dobiti na ceni, a jedini ženski fudbalski trener iz Srbije sa FIFA licencom moći će da nastavi karijeru na podneblju koje ume da vrednuje kvalitet u „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Od sada, tenis se piše ovako: NO1E!

Ovo smo dugo čekali: Nikad jače veze sa Srbijom!

Ramazan - mesec posta, molitve i praštanja


;