BIRO PRIČE

Najveće i najlepše džamije na svetu (VIDEO)

Među arhitektonskim remek-delima koja oduševljavaju turiste širom sveta nalazi se i verski objekat koji je simbol Abu Dabija

Džamije u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maleziji, Maliju i Egiptu nisu samo mesta u kojima se vernici mole - one su biseri arhitekture koji svojom lepotom i grandioznošću privlače turiste sa svih meridijana.

  

1.Džamija šeika Zajeda

Ova velelepna građevina, napravljena u znak sećanja na osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, nalazi se u Abu Dabiju, prestonici UAE. Krasi je kupola visoka 83 metra i teška nekoliko tona, ali ima i još 57 manjih kupola različitih veličina, kao i četiri minareta visokih do 115 metara. Na izgradnji džamije radilo je više od 3.000 radnika, a završena je za 13 godina.

  

2. Plava džamija

Sultan Ahmedova džamija, Amhedija ili Plava džamija nalazi se u Istanbulu u Turskoj. Naziv "Plava džamija" dobila je zbog 20.000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole.

Sagrađena je u periodu između 1609. i 1616. godine, za vreme vladavine sultana Ahmeda I.

Ukoliko želite da pođete u virtualni obilazak Plave džamije, kliknite OVDE

  

3. Kristalna džamija

Kristalna džamija (Masjid Kristal) nalazi se u gradu Kuala Terengganu u Maleziji. Ubraja se u najsavremenije džamije na svetu. U izgradnji ove blistave građevine, pored čelika i stakla, korišćen je i pravi kristal.

4. Ibn Tulunova džamija

Najveća džamija u Kairu i najstarija na svetu u smislu opstajanja u originalnoj formi. Njenu izgradnju naložio je abasidski upravnik Egipta u 9. veku, a po njemu i nosi ime. Džamija je sagrađena na malom brežuljku zvanom "Brdo zahvalnosti".

  

5. Velika džamija u Đeneu

Ova verska građevina je najveća građevina od opeke i blata na svetu. Nalazi se u gradu Đenne u Maliju, na plavnoj ravnici reke Bani. UNESCO ju je 1988. godine proglasio lokalitetom svetske baštine.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

istinite priče o životu u Emiratima (VIDEO)

Ako vam neko nedostaje... Rešenje je na dohvat ruke!

Foto-priča: Običaji povodom Kurban-bajrama


;