BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Običaji povodom Kurban-bajrama

Ako niste znali - naučite, ako ste zaboravili - podsetite se 

Kurban-bajram, Hadži-bajram ili Eid al-Adha je najveći islamski praznik prinošenja žrtve. Ove godine biće obeležen 12. i 13. septembra, što će, ujedno biti i slobodni dani za zaposlene u državnom sektoru u Emiratima - opširnije pročitajte OVDE

Za vreme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima - trećinu sirotinji, trećinu prijateljima i komšijama i trećinu porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve zadržati za sebe, ali može i da podeli sve kurbansko meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu islama, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji imaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava.
Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama - jevrejinu i hrišćaninu. Cilj ovog gesta koji simbolizuje Eid je i zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Pre polaska u džamiju obavezno je da se okupaju, obuku najlepšu odeću i pojedu neparan broj urmi.
Običaji nalažu da se bajram-namaz klanja 45 minuta po izlasku sunca i traje do podneva. Posebnost zajedničkog obavljanja bajram-namaza leži u činjenici da islam veliku pažnju posvećuje džematu (zajednici); zato se i na bajramsko jutro u prepunim džamijama muslimani osete ujedinjenim, čine jedno telo, zajednički deleći radost ovog praznika. U džamiju se ide jednim putem, a vraća se drugim, kako bi se prikupilo što više dobrih dela, jer se svaki korak napravljen do džamije broji kao dobro delo.

Sledi čestitanje, a zatim muškarci odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.
Prvog dana Eida roditelji darivaju svoju decu, a deca rodbine i deca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobijaju novac – bajramluk. Običaj je da kuća i dvorište budu posebno očišćeni za ovaj praznik, a da se vernici svečano obuku.

Prvi dan muškarci idu u posetu, obilaze rođake i prijatelje. Žene priremaju ručak i dočekuju goste, a od drugog do poslednjeg dana Bajrama odlaze da obiđu rodbinu, prijatelje i posećuju groblja – mezarje. Međutim, u nekim zemljama islamskog sveta i žene prvog dana odlaze u džamiju, a potom se vraćaju kući da pripreme bogatu trpezu i sačekaju muževe na porodičnom ručku. Na trpezi su obavezne baklave i drugi tradicionalni slatkiši.

Bajram se čestita rečima „Bajram Šerif Mubarek Olsun“, što znači „Neka ti je blagosloven praznik“. U skorije vreme, prihvaćena je i čestitka "Happy Eid".

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

"Pazi šta želiš": Najbolja ljubavna komedija u pustinji!

Video dana: Neverovatni snimci Dubaija iz vazduha

Pet korisnih saveta: Kako da iznajmite dobar stan u Dubaiju


;