BIRO PRIČE

Moćna, uporna i oštra na jeziku: Upoznajte princezu Rimu

Prva žena diplomata u istoriji Saudijske Arabije ima veoma zanimljivu biografiju

Saudijska Arabija imenovala je princezu Rimu bint Bandar Al Saud, kćerku dugogodišnjeg saudijskog ambasadora u Vašingtonu, za prvu ženu ambasadora u istoriji Kraljevine. Princeza Rima preuzeće diplomatske dužnosti u SAD.

Ona je upoznata sa američkom politikom i načinom života u Americi, jer je boravila u Vašingtonu kada je njen otac princ Bandar studirao na američkim univerzitetima i bio ambasador. Takođe, njen otac je jedan od unuka osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdulaziza. Princ Bandar imao je upečatljivu karijeru kao ambasador Saudijske Arabije u SAD od 1993. do 2005. godine. Penzionisan je 2015. godine.

  

  

Princeza Rima diplomirala je 1999. na Univerzitetu Džordž Vašington u SAD. Tečno govori arapski i engleski jezik. Radila je kao savetnik u kancelariji princa Mohameda bin Salmana, bila zagovornik osnaživanja žena u svojoj domovini i podsticala reformski program “Vision 2030” čiji je inicijator saudijski princ Mohamed. U saradnji sa Ministarstvom prosvete učestvovala je u programu sportske edukacije za devojčice u školama i učešću žena u sportskim takmičenjima. Javno je govorila o izazovima i socijalnim barijerama protiv kojih je morala da se bori da bi mogla da obavlja svoj posao.

Časopis “Forbs” za tržište Bliskog istoka svrstao ju je među 200 najuticajnijih i najmoćnijih žena u arapskom svetu – princeza Rima našla se na 16. poziciji ove liste.

  

Uprkos tome što je rasla u porodici uz oca koji se bavio diplomatijom, princeza ume da bude prilično oštra u javnim nastupima. Na poslednjem Svetskom ekonomskom forumu nije štedela reči na račun izveštavanja zapadnjačkih medija:

- Tražite od nas da se promenimo, a onda kada to učinimo, postajete cinični. Ne znam kako da objasnim koliko je destruktivno kada date sve od sebe da neke stvari promenite, a onda vas sačeka cinizam. Budite se svakog jutra, odlazite u kancelariju da motivišete ljude da naprave promene za svoju zajednicu, uzbuđeni ste zbog toga... A onda pročitate članak u kome piše: ‘Ovo je bilo fantastično, ali...’ Zašto ‘ali’? Da li tako kažete i nekom drugom?

  

Koliko je “oštra na rečima”, toliko je energična u poslovnom svetu. Po povratku iz Amerike osnovala je teretanu za žene u domovini, okušala se kao izvršni direktor u luksuznoj maloprodajnoj korporaciji, otvorila prvi vrtić kako bi omogućila ženama da se zaposle, a pre šest godina osmislila je i lansirala saudijski brend luksuznih torbica. Član je Međunarodnog olimpijskog komiteta Komisije za žene u sportu i član Olimpijskog komiteta Saudijske Arabije.

Princeza Rima je osnivač Udruženja za borbu protiv raka dojke, a misija organizacije je da poveća i proširi svest među ženama širom Saudijske Arabije za rano otkrivanje, prevenciju i lečenje bolesti. U maju 2012. vodila je grupu Saudijki na Mont Everest, u pokušaju da podigne svest o raku dojke u okviru kampanje pod nazivom “Put žene: Odredište Mont Everest”.

Iz braka sa princom Fajsalom bin Turki bin Naser bin Abdulaziz Al Saudom ima kćerku i sina. Princeza Rima razvedena je od 2012. godine.

BIRO

Foto: Flickr


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

HAJDE DA SVI MALO ŽIVIMO: Stižu nove lepotice na vodi (FOTO)

BIRO VODIČ za turiste: Top 20 atrakcija u Emiratima

Kraljevina Jordan: Susret sa večnošću (FOTO)

;