BIRO PRIČE

Mega građevina u Kuvajtu: Niče most dugačak 48 kilometara

Izgradnja mosta zvanog Šeik Sabah IV el Ahmed el Džabir el Sabah vredna je tri milijarde dolara i biće završena do kraja godine

Posle Ujedinjenih Arapskih Emirata koji se mogu pohvaliti najvećim brojem mega građevina u svetu, još jedna zemlja iz regiona Bliskog istoka namerava da se upiše na listu država koje se mogu pohvaliti gigantskim arhitektonskim projektima. Novi most u Kuvajtu trenutno je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u svetu i nosi ime po 13. kuvajtskom emiru šeiku Sabahu IV el Ahmed el Džabir el Sabahu.

Impresivni betonski most na otvorenom moru biće dugačak više od 48 kilometara i do kraja godine, kada je planiran završetak radova, pridružiće se grupi najdužih mostova preko mora na planeti. Izgradnja mosta procenjena je na tri milijarde dolara.

Nova mega građevina na Bliskom istoku povezivaće grad Kuvajt na jugu zaliva sa gradom Subija na severu. Kako navode bliskoistočni mediji, novi most će postati jedan od ključnih segmenta razvojnog plana o obnovi drevne trgovačke rute pod nazivom “Put svile”. Naime, “Put svile” je naziv za mrežu karavanskih puteva čiji je glavni cilj bilo povezivanje zemalja Sredozemlja sa istočnom Azijom, a tim putem stizali su, pored svile, još i začini, staklo, zlato, slonovača, drago kamenje i porculan.

Kada bude bio završen, novi most će skratiti vreme putovanja na dvadesetak minuta; sada vožnja oko zaliva traje više od sat vremena. Izgradnja mosta 2013. godine poverena je koreanskoj kompaniji “Hyundai E&C” koja je u saradnji sa lokalnim konzorcijumom “Combined Group Contracting Company” pobedila na konkursu.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Saudijska Arabija: Nova prava žena – ogroman pozitivan šok

TOP 10 lokacija za iznajmljivanje stana u Dubaiju (FOTO)

Arapi zainteresovani za kupovinu Luke Bar


;