BIRO PRIČE

Leto u pustinji: Top šest saveta za astmatičare

Dragocene lekarske preporuke koje će vam biti od velike pomoći

Svaki šesti stanovnik Emirata muči muku zbog astme. Vremenski uslovi tokom leta su za astmatičare nepovoljniji i često dovode do pogoršanja zdravstvenog stanja. Evo šta bi trebalo da uradite da biste izbegli potencijalne komplikacije.

1. Izbegavajte boravak napolju

Peščane oluje pogoršavaju simptome astme. Jedan od glavnih krivaca što nam peščane oluje ne prijaju je mineral kvarc koji leti na sve strane i iritira oči i nos. Potrudite se da što manje vremena provodite napolju, a pre nego što napustite stan nanesite vazelin u nozdrve i stavite masku preko nosa i usta. To neće sasvim sprečiti da čestice kvarca dopru do respiratornog sistema, ali im bar nećete ostaviti “prohodan put” da vas “napadnu”.

2. Očistite ventilacione otvore

...Ali ne računajte da će biti dovoljno samo da usisate prašinu. Ako i posle uklanjanja prašine primetite da otežano dišete, proverite da li u ventilacionim otvorima postoji buđ. Ukoliko je ima, trebalo bi da zamenite materijale koji prekrivaju unutrašnjost cevi.

3. Ne mazite životinje

Protein koji se nalazi u dlakama kućnih ljubimaca veoma je snažan alergen. Ma koliko da volite životinje, potrudite se da izbegavate bliži kontakt sa njima.

4. Zaboravite na parfeme

... Ali i na dezodoranse i losione, jer mogu da izazovu jaku glavobolju i da isprovociraju astmatični napad. Trudite se da ih koristite što manje. Isto važi i za osveživače prostorija.

5. Cigarete i šiša – neprijatelj vašeg zdravlja

Dim izaziva nelagodnost u plućima, iritira sluzokožu nosa, grla i usta. Ukoliko ste pušač, bilo bi najbolje da ostavite cigarete. Ali, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, šiša je za astmatičare mnogo štetnija od cigareta, čak i ako samo boravite u prostoriji u kojoj neko koristi nargilu.

6. Nigde bez lekova!

Pridržavajte se terapije koju vam je propisao lekar. Neka lekovi uvek budu u vašoj torbici, ma gde da krenete. Ukoliko primetite pogoršanje simptoma, zakažite pregled – možda vam je potrebna promena terapije.

BIRO/Gulfnews


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai: Drakonske kazne za nepristojno ponašanje u javnosti

Moja priča: Zašto sam napustio Dubai (VIDEO)

Iskustva koja će vam pomoći da pobedite nostalgiju


;