BIRO PRIČE

Iskustva koja će vam pomoći da pobedite nostalgiju

Aleksandar, Jelena i Sanja žive u Emiratima. Njihove životne priče su potpuno različite, ali sve troje imaju nešto zajedničko... jaku vezu sa Srbijom.

Jelena (32) je došla u Dubai pre dve i po godine. Dobila je posao, upoznala nove ljude, prilagodila se novom načinu života... Ono što joj je, međutim, teško padalo je činjenica da nije mogla često da se čuje sa bakom koja živi u Nišu, a za koju je jako vezana.

- U trenutku mog dolaska u Emirate baka je imala 78 godina – kaže Jelena. – Nikako nisam mogla da je ubedim da nauči da koristi kompjuter, internet i Skajp, a telefonski pozivi iz Dubaija nisu baš jeftini... Trudila sam se da je zovem makar dva puta mesečno nauštrb izlazaka. Od ovog proleća, baka i ja se čujemo redovno zahvaljujući aplikaciji GO4YU Calling. Prednost ovih razgovora je što baka može bilo kada da me pozove sa fiksnog telefona, a da pritom ne plaća velike račune koje nose međunarodni pozivi. Veza je kristalno jasna i u svakom trenutku mogu da znam kako je, a to mi mnogo znači.

Sanjini (26) roditelji žive u selu blizu Pirota. Odlučili su da po odlasku u penziju napuste Beograd i vrate se na imanje očevih roditelja. Nažalost, internet je u njihovom kraju „misaona imenica“.

- Prethodnih godinu dana najveći izdaci bili su mi stanarina u Abu Dabiju i telefonski račun – iskrena je Sanja. – Uz GO4YU Calling mogu da zovem roditelje i da uštedim. Iako mi Srbija mnogo nedostaje, nekako mi je lakše kada znam da u svakom trenutku mogu sebi da priuštim poziv i saznam kako su mama i tata, šta rade, treba li im neka pomoć... Mogu da reagujem odmah, ne moram da kalkulišem koliko dugo će naši razgovori trajati. Prošlog meseca bili su im u gostima tetka i teča iz Požarevca, a ja tek što sam otkrila aplikaciju. Njih sam čula samo jednom otkako sam došla u Emirate, pozvala sam ih da im javim da sam pronašla posao i da se neću vraćati u Srbiju. A nekad sam veći deo letnjeg raspusta provodila u njihovoj kući i te uspomene često „vrtim“ u sećanjima... Kad sam videla maminu identifikaciju na displeju i s’ druge strane čula tetkin glas, bila sam presrećna! Pričale smo desetak minuta, prisetile se starih vremena i dogovorile da se čujemo češće, jer sada ni nju ni mene razgovor neće koštati puno. Tetka je, inače, super kuvarica; za ovih tridesetak dana pozvala sam je bar pet-šest puta, što da čujem kako su ona i teča, što da mi tetka izdiktira recepte njenih specijaliteta. Opet imam utisak kao da sam kod kuće!

Aleksandar (31) došao je u Dubai proše godine u oktobru, „na bum“, da pronađe posao. Supruga Mina i petogodišnja kćerka ostale su u Kragujevcu, željno iščekujući da im Aleksandar javi kada će mu se pridružiti u Emiratima.

- Prvih mesec dana obilazio sam sve firme u kojima je postojala i najmanja mogućnost da se zaposlim – priča Aleksandar. – Zahvaljujući našim ljudima uspeo sam da pronađem posao. Sada se trudim da napredujem, kako bih imao veću platu, mogao da iznajmim stan i dovedem porodicu u Dubai. Najteže su mi pali praznici koje sam morao da provedem daleko od najdražih; Nova godina, Božić, krsna slava, kćerkin rođendan... Otkako postoji aplikacija GO4YU Calling sa suprugom i kćerkom čujem se više puta dnevno. To mi daje „vetar u leđa“ da dam sve od sebe na poslovnom planu kako bismo što pre svi bili na okupu. Češće se čujem i sa prijateljima i familijom, jer razgovori nisu skupi, a upravo je priča sa dragim ljudima najbolji lek protiv nostalgije.

Kakva su vaša iskustva otkako ste počeli da koristite aplikaciju GO4YU Calling? Podelite sa nama kroz komentare!

Ukoliko još niste instalirali aplikaciju koja vam omogućava kristalno čistu telefonsku vezu sa Srbijom, preuzmite je za AndroidiPhone, ili se informišite više na sajtu i u ma kom delu sveta da ste budite u kontaktu sa vašim najmilijim iz Srbije uvek i svuda, i to po ekstra-povoljnoj ceni!

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Iz prve ruke: Istinite priče o životu u Emiratima (II deo)

Foto dana: Slika iz Srbije kakvu odavno niste videli

Otići ili ostati? Ovo je odgovor na najveću životnu dilemu!


;