BIRO PRIČE

Dubai: Drakonske kazne za nepristojno ponašanje u javnosti

Budite fini prema drugima – u suprotnom, bićete prinuđeni da naučite lekciju na teži način...

Ono što bi na Balkanu moglo da bude podvedeno pod „deo folklora“ kad se razbesnite (posebno u saobraćaju), u Emiratima nemojte ni pomišljati da radite! Čuveno pokazivanje „srednjeg prsta“ koje se u ex-Yu republikama „zapatilo“ kao deo neverbalne komunikacije među vozačima, u Dubaiju bi moglo preskupo da vas košta...

Naime, po članu 121. izmenjenog Krivičnog zakona broj 3, sudija ima diskreciono pravo da naredi deportaciju stranca koji je u zatvoru zbog prekršajnog ili krivičnog dela.

A u prekršajno delo spada upravo – nepristojno ponašanje!

Povreda tuđe časti, privatnosti i dostojanstva – takođe.

Primera radi, član 358. propisuje da se osoba koja je napravila nepristojan gest u javnosti suočava sa najmanje šest meseci zatvora. Pokazivanje srednjeg prsta, ali i ono što se u balkanskim zakonima tretira kao seksualno uznemiravanje - dodirivanje osobe na neprihvatljiv i nedostojan način pred drugim licima – strogo je kažnjivo. Takođe, žestoke sankcije su i za mokrenje i pokazivanje intimnih delova tela, pokazivanje intimnih delova tela pred kamerama za nadzor, pokazivanje preterane intimnosti u javnosti (na plaži, u automobilu, u javnom toaletu...) i razmena poljubaca u javnosti. Sve nabrojane postupke zakon deklariše kao nepristojne.

Osobe koje su osumnjičene da su se nedolično ponašale u javnosti odgovaraju prekršajno i u Dubaiju mogu da računaju na zatvorsku kaznu do tri godine. Ipak, reč sudije je poslednja – a on ima pravo da odluči i o deportaciji!

I zato, kad dođete u Emirate, setite se čuvene kampanje koja je pre nekoliko godina bila hit u Srbiji - "Nije teško biti fin"...

Nepoznavanje pravila ponašanja neće vas spasiti od plaćanja kazni na Bliskom Istoku - opširnije pročitajte OVDE

BIRO/Gulfnews


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Iz prve ruke: Istinite priče o životu u Emiratima (5. deo)

Mi znamo najbolje: Kolika je cena života u inostranstvu

Život u Emiratima:Kompletan vodič za zdravstveno osiguranje

;