BIRO PRIČE

Lepa vest za turiste: Šoping sa povlasticama

Nova ekonomska politika Ujedinjenih Arapskih Emirata obradovaće strance

Turisti će počev od 18. novembra 2018. moći da traže povraćaj PDV-a za robu kupljenu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), saopštila je Federalna poreska uprava. PDV u UAE iznosi pet odsto; turisti će moći da potražuju 85 odsto od PDV-a, dok će preostalih 15 odsto od PDV-a biti usmereno na račun agencije Planet koja se bavi transakcijama u vezi s PDV-om u Emiratima.

U prvoj fazi, refundaciju PDV-a moći će da dobiju natrag turisti koji koriste međunarodne aerodrome u Abu Dabiju, Dubaiju i Šardži. Prema sadašnjim najavama, od 16. decembra sistem će biti implementiran na svim graničnim izlazima iz UAE. Vlada UAE ističe da je ovo jedna u nizu mera koje će ojačati poziciju UAE na mapi globalnih turističkih odredišta.

Za početak, više od 4.000 maloprodajnih objekata u UAE biće povezano elektronskim putem u sistem koji omogućava povraćaj PDV-a stranim turistima. Vremenom, broj objekata će biti povećan; očekuje se da će ta brojka do kraja godine biti povećana na 6.000, a tokom 2019. na 10.000 objekata.

Da bi stranci tačno znali u kojim objektima mogu da pazare i da potom traže povraćaj PDV-a za kupljenu robu, na ulaznim vratima prodavnica biće istaknuto obaveštenje o tome.

Uslov za potraživanje povraćaja PDV-a je da strani turista stariji od 18 godina u jednom maloprodajnom objektu kupi robu u minimalnoj vrednosti od 250 AED i da ima sačuvan račun kao dokaz. Prilikom kupovine i potraživanja povraćaja PDV-a trebalo bi da priloži i pasoš. Rok za podnošenje molbe za povraćaj PDV-a je 90 dana od dana kupovine.

Iz Federalne poreske uprave ističu da u sistem povraćaja PDV-a ne ulaze kupljena motorna vozila, čamci i avioni, kao ni roba koju je turista u potpunosti ili delimično potrošio tokom boravka u Emiratima.

Povraćaj PDV-a za turiste je uobičajena praksa u mnogim zemljama sveta, i povoljno utiče na rast turističkog, ugostiteljskog i maloprodajnog sektora. Stoga su potpuno opravdana očekivanja vlasti u UAE da će povraćaj PDV-a dodatno privoleti strance da posete ovu zalivsku zemlju.

Turizam značajno doprinosi privredi UAE. U 2017. godini čak 16 miliona ljudi posetilo je Dubai, a 123 miliona putnika koristilo je aerodrome širom zemlje. Ukupno, turistički sektor učestvovao je u BDP-u UAE sa 11,3 odsto i obogatio državnu kasu za 151 milijardu AED.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Demografska slika Dubaija: Brojke koje će vas iznenaditi

Fascinantni Dubai Garden Glow: Ko kaže da magija ne postoji?

Kazna za neodgovornost: Zapušten automobil – udar na džep!


;