BIRO PRIČE

Izbori u Srbiji: Prijavite se za glasanje u Emiratima

U Ambasadi Srbije u Abu Dabiju biće organizovano glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima koji će biti održani 24. aprila 2016.godine.

Lica koja žele da glasaju u Ambasadi trebalo bi da popune i potpišu obrazac prijave, i da zajedno sa kopijom pasoša i rezidens vize pošalju na email adresu Ambasade consular.abudhabi@mfa.rs. Rok za prijavu je 02.04.2016.   

Prijava za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima. Uz prijavu obavezno priložiti kopiju važećeg pasoša Republike Srbije, ili važeće lične karte Republike Srbije, ili važeće vozačke dozvole Republike Srbije.

Preuzmite ZAHTEV ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji. Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Podvlačimo da podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu, može biti upisan u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak u Srbiji.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa prijavom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u Abu Dabiju koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

U tom slučaju, oba popunjena zahteva – zahtev za upis u jedinstveni birački spisak istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnose se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije – Ambasadi u Abu Dabiju – koji ih dostavljaju nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – kliknite OVDE

Popunjene i potpisane obrasce (ili obrazac), zajedno sa kopijom pasoša i rezident vize, možete da predate i lično u Ambasadi Republike Srbije, od nedelje do četvrtka, od 8 do 16 sati, a najkasnije do 2.aprila 2016.

NAPOMENA:
Biračka mesta u inostranstvu se otvaraju u prostorijama diplomatsko-konzularnih predstavništava, što u slučaju UAE znači da može biti otvoreno u prostorijama Ambasade u Abu Dabiju na dan izbora, 24. aprila. Osnovni uslov koji bi trebalo ispuniti da bi bilo otvoreno ovo glasačko mesto jeste da bude prijavljeno ne manje od 100 birača (i u skladu sa svakom pojedinačnom prijavom doneto odgovarajuće rešenje, o čemu se obaveštava birač) koji žele da ostvare svoje biračko pravo na biračkom mestu.

BIRO/Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.

Preporučene priče

Sport u srcu: Triatlon u Abu Dabiju (FOTO + VIDEO)

Podvig Nemanje i Darka: 160.000 koraka kroz pustinju (FOTO)

FOTO-PRIČA: Ovo srpsko selo je oduševilo šeike u Dubaiju


;