BIRO PRIČE

IZ DUBAIJA U ISTORIJU: Planinarka postavlja svetski rekord

Pre četiri godine bila je u invalidskim kolicima, a danas kreće u istorijski pohod – osvajanje svih najviših vrhova na Bliskom istoku u roku od 30 dana

Australijanka Karolina Leon (34) nada se da će postati prva osoba na svetu koja se u roku od 30 dana popela na najviše vrhove na Bliskom istoku. Njen podvig koji počinje danas u Dubaiju biće još značajniji ako se uzme u obzir da je Karolina pre samo četiri godine doživela veoma ozbiljnu povredu na pripremama – slomila je kičmu dok je trenirala na zidu za penjanje.

Prognoze lekara bile su obeshrabrujuće – sumnjali su da će Karolina ikada više moći da hoda. Ali posle šest meseci u invalidskim kolicima i čak 14 operacija, ova hrabra žena pokazala je da su čuda moguća – ne samo da je ponovo naučila da hoda, već se i vratila sportu u koji je zaljubljena. Sada se sprema da se upiše u istoriju kao prva osoba na planeti koja će za 30 dana obići 15 zemalja Arabijskog poluostrva uključujući Irak, Iran, Bahrein, Tursku i Jemen i popne na najviše vrhove, od kojih za nju poseban izazov predstavlja planina Damavand u Iranu, na 5.600 metara.

  

Prisećajući se nesreće od pre četiri godine, Karolina kaže:

- Polomila sam kosti na oba stopala, desnu stranu karlice, pukla mi je stidna kost, a deo kičme je bio smrskan. Provela sam dva meseca u bolnici bez prestanka, a potom sam u naredne dve godine imala 14 operacija i iznova učila da hodam. Kad se naviknete da budete u invalidskim kolicima, da vas drugi kupaju i oblače, poistovećujete se sa mantrom: „Ja sam nesposobna“. Mnogo je teško osloboditi se takvih misli i gledati sebe kroz tu prizmu. Sećam se da mi je svaki korak koji sam pravila posle nesreće bio naporan, bila sam iscrplјena kada bih otišla samo od sobe do kupatila, a bilo je i dana kada uopšte nisam mogla da hodam. Bilo je frustrirajuće, ali nisam htela da se predam. Uvek sam želela da učinim nešto neverovatno u svom životu i da pomeram granice. Sada je trenutak da pokažem da sam ozdravila i da je taj mračni deo mog života zauvek iza mene.

  

Karolina nema iluzija da će zadatak koji je sebi postavila biti lak:

- Najveći izazov biće upravo hodanje. Nedavno sam trčala 10 kilometara u Dubaiju i jedva sam ostala na nogama koliko su me bolela stopala. Znam da sam pred velikim izazovom i daću sve od sebe da se upišem u istoriju.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Prvi astronaut iz Emirata spreman za svemirsku misiju (FOTO)

BIRO VODIČ ZA NEKRETNINE: Kada je kupovina bolja od rente

Od Dubaija do Mont Everesta: Dolores je naš ponos! (FOTO)


;