BIRO PRIČE

Fenomen u Abu Dabiju: Otkrivena ponornica u Arapskom zalivu

Duboka oko 12 metara, podvodna vrtača je dom ribama i koralima, a naučnici iz Abu Dabija nastavljaju da je istražuju

Šefovi za zaštitu životne sredine u Abu Dabiju otkrili su retku ponornicu u Arapskom zalivu. Podvodna vrtača leži tik uz Al Dafru; duboka je oko 12 metara, široka 200 metara i ima površinu od oko 45.000 kvadratnih metara.

Stručnjaci Agencije za životnu sredinu Abu Dabija izjavili su da je retka vrtača otkrivena u rutinskoj inspekciji i da će ovaj fenomen biti praćen u okviru redovnih istraživanja.

Ponornica je jedinstveno stanište za ribe poput škarpina, a u njoj se nalazi i najmanje 10 vrsta korala koji čine greben na ivicama vrtače. Stručnjaci Agencije za životnu sredinu Abu Dabija otkrili su da je to značajno jer "pruža uvid u to kako su istorijski grebeni izgledali u Abu Dabiju“.

Stručnjaci će sprovesti istraživanje o proceni uticaja na životnu sredinu jedinstvenog ekosistema kako bi saznali više o njegovom geološkom sastavu. To će uključivati mapiranje područja i analizu morske vode. Takođe, Agencija će obaviti naučna i topografska istraživanja.

Slične ponornice, poznate i kao vrtače ili "plave rupe", mogu se naći širom sveta. Najdublja se nalazi u Južnokineskom moru i doseže 300 metara ispod morskog dna. Ostale poznate ponornice uključuju „Veliku plavu rupu“ u Belizeu, „Gozovu plavu rupu“ na Malti, Plavu rupu u Dahabu u Egiptu i „Dekanovu plavu rupu“ na Bahamima.

- Ovi jedinstveni fenomeni privlače ronioce iz celog sveta i dom su grebenima i brojnim vrstama riba, a u svojim dubinama kriju različite zajednice mikroba - poručili su naučnici iz Agencije za životnu sredinu Abu Dabi.

Ponornice ovog tipa obično su nastajale u krečnjačkim stenama tokom ledenog doba kada je nivo mora bio nizak. Voda je vremenom nagrizla kamen i ostavila otvor u koji je voda nadirala dok se nivo mora penjao.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

UAE želi da bude pionir u kreiranju prvog pametnog grada

Ponovo radi pozorište: Smeh do suza sa Teatrom Dionis

Fontana koja prkosi gravitaciji: Nova atrakcija u Dubaiju


;