BIRO PRIČE

Emirati: Vlada odobrila dugoročni vizni sistem

Poznati uslovi pod kojima se može dobiti viza na pet, odnosno 10 godina

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) odobrila je dugoročni vizni sistem za investitore, preduzetnike, talente i istraživače iz oblasti nauke, kao i vanserijske studente. Na ovaj korak vlasti u UAE u se odlučile kako bi olakšale poslovanje i stvorile atraktivno i podsticajno poslovno okruženje. Takođe, jedan od ključnih razloga za odobravanje dugoročne vize su napori Vlade UAE da se osloni na ekonomiju zasnovanu na znanju, bez oslanjanja na sektor nafte i gasa.

Ranije ove godine, Vlada UAE najavila je da će navedene kategorije ljudi iz celog sveta moći da dobiju dugoročnu vizu koja traje do 10 godina. Beneficije za vizu takođe uključuju supružnike i decu, kako bi bila osigurana kohezivna porodična i socijalna struktura i stvoreno podsticajno okruženje za stabilnost i ostvarivanje još reprezentativnijih poslovnih rezultata.

Investitori koji budu uložili pet miliona dirhama dobiće boravak u trajanju od pet godina, dok oni koji budu investirali 10 miliona dirhama putem depozita ili poslovnog partnerstva mogu da dobiju boravišnu vizu na 10 godina. Uloženi iznos mora biti u potpunosti u vlasništvu investitora, a ne pozajmljen, za šta je neophodno pripremiti dokumenta koja to potvrđuju. Takođe, vlasništvo mora da bude potkrepljeno dokumentima koja dokazuju zadržavanje ulaganja u trajanju od najmanje tri godine, sa finansijskom solventnošću koja ne prelazi iznos od 10 miliona dirhama.

Dugoročna viza može da bude proširena i na supružnike, decu, izvršnog direktora i jednog savetnika, ali i na poslovne partnere, pod uslovom da svaki partner takođe investira po 10 miliona dirhama.

Dugoročnu vizu mogu da dobiju i dve kategorije preduzetnika – oni koji imaju prethodni projekat u koji su uložili najmanje pola miliona dirhama, kao i oni koji imaju odobrenje akreditovanog poslovnog inkubatora u UAE. Oni će svoju petogodišnju vizu moći da produže na 10 godina ukoliko odluče da postanu investitori. I preduzetnička viza “pokriva” supružnika i decu, kao i poslovnog partnera i tri izvršna direktora. Takođe, i investitori i preduzetnici najpre dobijaju šestomesečnu vizu, posle čega mogu da podnesu zahtev za dobijanje dugoročne vize na pet, odnosno na 10 godina.

  

  

Istraživači u oblasti nauke i medicine, kao i pronalazači i kreativci iz oblasti kulture i umetnosti takođe mogu da apliciraju za desetogodišnju vizu. Svi su u obavezi da imaju važeći ugovor o radu u UAE. Lekari i stručnjaci moraju uz to da ispune najmanje dva od sledećih uslova:

- da su završili doktorske studije na jednom od 500 najbolje rangiranih univerziteta u svetu

- da su nagrađovani u oblasti u kojoj su zaposleni

- da dostave potvrdu da su učestvovali u naučnom istraživanju

- da su članovi eminentnih strukovnih udruženja

- da imaju objavljene radove u stručnim publikacijama ili da su napisali stručne knjige iz oblasti za koju su se školovali

- da pored doktorske diplome imaju i desetogodišnje radno iskustvo u struci

- da su specijalizirali u oblastima koje su deficitarne u UAE

- neophodna je akreditacija Emiratskog naučnog veća

- da su dobili priznanje Muhamed bin Rašid za naučnu izvrsnost

Kreativni pojedinci iz oblasti kulture i umetnosti moraju da imaju akreditaciju Ministarstva kulture i inovacija UAE da bi konkurisali za vizu koja traje 10 godina.

Dugoročne vize na 10 godina mogu da dobiju i inženjeri koji su zaposleni u privatnom sektoru u UAE, a studenti sa visokim prosekom mogu da konkurišu za petogodišnju vizu za sebe i članove porodice.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Mini-odmor u decembru: Proslava Nacionalnog dana UAE

DUBAI KAO HOLIVUD: Policajci na letećim motociklima (VIDEO)

PRIČA NEDELJE: Sreća se ne pronalazi, ona se stvara


;