BIRO PRIČE

Dubai za 50 godina od pustinje do mesta kome zavidi svet

U redovima koji slede donekle je objašnjeno kako je obala Dubaija za 50 godina postala mondensko mesto kome zavidi ostatak sveta

Život u Emiratima se danas kreće nezamislivom brzinom. Povodom obeležavanja 50. godišnjice UAE, vraćamo se u prošlost da vidimo koliko se zemlja promenila od ujedinjenja emirata 1971. godine.

U redovima koji slede donekle je objašnjeno kako je obala Dubaija za 50 godina postala mondensko mesto kome zavidi ostatak sveta.

Kada je Svetski trgovinski centar u Dubaiju otvoren 1979. godine, smatralo se da je to izlaz iz grada koji se tada nalazio oko rečice. Međutim, razvoj grada u narednim godinama se proširio daleko izvan Trgovinskog centra, južno prema Abu Dabiju i u Arapskom zalivu kroz ogromne projekte koji su usledili.

Podaci iz projekta Google Earth Timelapse pokazuju kako je obala Dubaija preoblikovana razvojnim projektima za samo nekoliko decenija. 

Time-lapse, slika koja se može zumirati prikazuje kako se Zemljina površina promenila, počinje sa onim šta je bila na ovom prostoru 1984. godine, a najupečatljivije promene na obali koje se ovde vide su luka Džebel Ali, blizu granice sa Abu Dabijem, i ranija luka Rašid pored reke.  

Do kasnih 1980-ih možemo videti da se pojavio i golf kluba Emirates. 

Izgradnja se zatim ubrzava i do 1996. godine pojavljuje se ostrvo na kome se nalazi Burdž Al Arab. Hotel je otvoren 1999. godine. Takođe se može videti i izgradnja Dubai Marine.

Već 2001. godine vidimo blede linije prvog ogromnog projekta melioracije u Dubaiju - Palm Jumeirah sa jasno vidljivim listovima i polumesecom.  

Kako su 2000-te napredovale izgrađen je Palm Džebel Ali, a zatim i  Svetska ostrva - arhipelag malih veštačkih ostrva u obliku mape koja se izdižu iz vode. Oba projekta su zaustavljena nakon globalne finansijske krize 2008. godine. Time-lapse takođe pokazuje početak izgradnje još jednog projekta palme - Palm Deira,  ali je Nakheel rebrendirao ovo ostrva Deira 2013. godine. Time-lapse se završava 2020. godine, ali takođe pokazuje novije obalne projekte koji  prikazuju razvoj Dubaija u budućnosti.  

Dubai je postao za 50 godina jedan od najpoželjnjih gradova na svetu čijem luksuzu i atraktivnosti se dive oni koji su ga posetili, ali i kojima je ambicija da nekada dođu u ovo posebno mesto.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Žene iz Emirata oduševljene modelima dizajnerke iz Srbije

Prosečne plate za 10 najčešćih zanimanja u pustinji

"Dubai EXPO 2020" ovog vikenda proslavlja Svetski dan deteta

Povezane teme: Dubai UAE pustinja razvoj
;