BIRO PRIČE

Dobra vest za roditelje: Niže cene školarine u Emiratima

Otvaranje većeg broja škola dovelo je do povećane konkurencije u sektoru obrazovanja

Škole širom Ujedinjenih Arapskih Emirata nude velike popuste u nameri da privuku što više dece koja će sticati obrazovanje u pustinji.

Kako pišu mediji u Zalivu, u vrhunskim britanskim školama školarina je pala za čak 50 odsto, što dovoljno slikovito govori o tektonskim poremećajima u obrazovnom sektoru.

Širom UAE do sada je otvoreno 639 državnih i 580 privatnih škola. Primera radi, u Dubaiju su pre četiri godine radile 173 privatne škole, a ove godine ima ih 208. Prošle godine, u Dubaiju je otvoreno 13 novih škola, a do 2020. biće otvoreno još osam.

- Najbolje škole se bore da imaju što više upisanih đaka zbog teške ekonomske situacije – izjavio je Brendon Fulton, direktor u britanskoj školi u Dubaiju. – Videli smo mnogo porodica koje se trude da pronađu što jeftnije školarine, jer im finansijska situacija ne dopušta da obezbede svojoj deci obrazovanje u skupim školama. Mnogi od njih su nam se poverili da razmišljaju o povratku u svoje matične zemlje, jer nisu finansijski u mogućnosti da obezbede deci školovanje u UAE. Naš cilj je da zadržimo porodice da ostanu u Emiratima i da u isto vreme deci pružimo vrhunsko obrazovanje koje će finansijski biti dostupno njihovim roditeljima.

  

  

Iako više škola iz UAE ove godine nude velike popuste za upis, postoje i neke koje su podigle cene školarine za oko pet odsto jer su ispunile parametre koje je postavila Uprava za znanje i ljudski razvoj. S druge strane, pored britanske škole u Džumeria Parku, popust od 50 odsto sada nudi i Renaissance škola, dok je školarina u Reptonu niža za pet do 10 odsto.

Škola Džumeria Park u Dubaiju odlučila se na još jedan korak kako bi imala što više mališana u klupama – menadžment je odlučio da zamrzne cene školarina u naredne dve godine.

Takođe, pojedine škole u UAE nude popust u visini od 10 odsto za školovanje troje i više dece iz jedne porodice.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Prvi astronaut iz Emirata spreman za svemirsku misiju (FOTO)

Računica: Koliko košta život u Dubaiju, a koliko u Srbiji

Septembarski piknik sa Beogradskom filharmonijom


;