BIRO PRIČE

Dirljiva ispovest: Povratak kući posle 48 godina u Emiratima

Životna priča iseljenika iz Indije, svedoka rapidnog uzlaza UAE koji su za manje od pola veka prešli put od nerazvijenog područja u Zalivu do zemlje iz snova

Sjaj, luksuz, blještavilo, arhitektonski rekordi, prelepi hoteli... Danas su to prve asocijacije na pomen Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali, pre pola veka nije bilo tako, o čemu svedoči Džordž iz Indije, koji je reporteru Gulf Newsa ispričao svoju životnu priču, isprepletanu sa ekonomskim usponom države u kojoj je proveo punih 48 godina.

Prvog dana u Abu Dabiju, vrelog letnjeg julskog jutra daleke 1968, Džordž se probudio i pogledao kroz prozor malene sobe u kojoj je stanovao. Prvo što je ugledao bio je magarac natovaren kofama sa vodom. Čovek koji je vodio magarca pozivao je ljude da se snabdeju pijaćom vodom. Cimer je rekao Džordžu da ne kupuje vodu, jer će istu moći da natoči u sobi u kojoj su živeli – u određeno doba dana.

Sutradan, tada mladi Indijac morao je da ustane u četiri sata izjutra i sačeka da voda poteče kroz slavinu.

- Sedeo sam onako polusanjiv i čekao sat vremena, koliko je bilo potrebno da natočim vodu za taj dan – priseća se Džordž (68).

Vizu za Abu Dabi dobio je 1. jula 1968. godine. Zbog finansijskih problema u Indiji, zamolio je svog rođaka da mu pronađe bilo kakav posao u sadašnjoj prestonici Emirata. I dan-danas ističe da je zahvalan rođaku što mu je pomogao da stigne u UAE.

Iz Mumbaja je krenuo brodom 29. jula ka Dubaiju. More je bilo uzburkano, a tada dvadesetogodišnji Džordž jedva je uspeo da prevaziđe simptome morske bolesti. Još pamti prvu vožnju automobilom neasfaltiranim putevima od Dubaija do Abu Dabija.

- Zgrade su mahom bile prekrivene azbestnim krovovima. Struje je bilo po tri-četiri sata dnevno. Vrućine su bile velike – prepričava Džordž.

Krajem avgusta zaposlio se u Standard Chartered Bank. Lagano je napredovao i punih 40 godina zadržao se kod istog poslodavca. Kada je napunio 60 godina, u aprilu 2009, odlučio je da prestane da radi.

Sa velikim žarom prepričava kolika je radost vladala 2. decembra 1971, kada su osnovani Ujedinjeni Arapski Emirati:

- Svi smo bili srećni i uzbuđeni. Moje kolege su iskreno hvalile šeika Zajeda i šeika Rašida koji su zaslužni za ujedinjenje emirata.

Džordž je svedok 45 godina duge istorije jedne od najprosperitetnijih država na svetu:

- Putovao sam na Daleki Istok, SAD, u Kanadu i Evropu, i tvrdim da nijedna zemlja na svetu nije tako brzo napredovala kao UAE. Rast i razvoj vidljivi su u svim sferama, posebno u obrazovanju i zdravstvu.

Tokom četiri decenije rada u banci, doživeo je dve „revolucije“ – uvođenje kalkulatora 1970. godine i deceniju kasnije uvođenje računara koje su svi dočekali sa strahopoštovanjem.

Džordž se oženio 1974. godine. Ima troje dece – dva sina i kćerku. Svi su visokoobrazovani, zaposleni, imaju porodice i decu. I svi, naravno, žive i rade u Emiratima.

- Većina iseljenika želi da zaradi što više novca kada dođe u Zaliv – komentariše Džordž. – Meni i mojoj porodici to nije bilo najvažnije, naš prioritet je bio da budemo srećni. Zadovoljni smo onim što imamo, a supruga i ja se radujemo što su naša deca pronašla posao u Emiratima, što imaju svoje porodice i potomstvo. Nama je to dovoljno za sreću.

Iako bi mogli da ostanu u Emiratima, Džordž i njegova supruga doneli su drugačiju odluku. Kažu, vreme je da se vrate kući...

Da li i vi želite da čitav radni vek provedete u Emiratima ili imate drugačije planove, želje i snove? Podelite sa nama kroz komentare!

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Imate diplomu, a nemate posao? Dođite u Dubai! (VIDEO)

Emirati: Vodič kroz državne praznike u 2017. godini

Top 4 lokacije u Emiratima za izlet


;