BIRO PRIČE

Branislava Simanić za BIRO: Kvalitet je na našoj strani

Od 15. do 22. januara u okviru manifestacije EXPO 2020 Dubai biće održana Nedelja ženskog preduzetništva

Najveća svetska sajamska manifestacija EXPO 2020 Dubai, koja je otvorena 1. oktobra 2021. i trajaće do 31. marta ove godine, pozicionirala je Dubai u epicentar svetske javnosti. Pored velike časti koja je ukazana Srbiji dolaskom predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) na naš paviljon, ono što se ne može osporiti je činjenica da je država uložila maksimum kako bi se što bolje predstavila na ovoj izložbi.

Dobri rezultati za Srbiju već se naziru, a konkretnu šansu da svoj biznis prošire na bliskoistočno tržište od 15. januara imaće i naše preduzetnice zahvaljujući ogromnom angažmanu Branislave Simanić, direktorkom Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Prvi veliki korak načinjen je u oktobru, kada je gospođa Simanić u Biznis habu Srbije potpisala više značajnih memoranduma o saradnji sa predsednicima saveta poslovnih žena iz UAE.

Sa gospođom Simanić razgovarali smo o Nedelji ženskog preduzetništva koja će biti održana na EXPO 2020 Dubai od 15. do 22. januara i mogućnostima koje će našim preduzetnicama biti na raspolaganju zahvaljujući B2B sastancima.

- Memorandumi koje sam potpisala ispred PKS izuzetno su značajni, jer pružaju mogućnost našim preduzetnicama da se brže i lakše umrezavaju sa poslovnim ženama UAE, kao i da ostvaruju poslovnu saradnju – kaže Branislava Simanić u intervjuu za Naš BIRO.

- U oktobru 2021.godine potpisali smo tri memoranduma, i to sa Emirates Business Women Council, Ajman Business Women Council, kao i sa Chamber of Commerce of Umm Al Quwain. Na šestu tematsku nedelju „Globalni ciljevi“, u okviru koje je i Nedelja ženskog preduzetništva dolazi brojna delegacija iz Republike Srbije, ukupno više od 160 učesnika. Pripremili smo sadržajnu Agendu, a svakako su i sami privrednici vrlo proaktivni.

Planirani su brojni B2B sastanci i nadam se da ćemo realizovani sve što smo planirali, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju.

Iz kojih sektora su najbrojnije naše preduzetnice koje će imati organizovane sastanke sa preduzetnicama iz UAE?

- Zastupljeni su i sektor proizvodnje i sektor usluga. Zaista veliki broj preduzetnica iz najrazličitijih delatnosti posetiće EXPO Dubai u periodu od 15. do 22. januara 2022. godine i pokušati da ostvari uspešnu poslovnu saradnju sa partnerima iz UAE. Srbija ima priliku da u narednim mesecima na najbolji način predstavi svoje najjače adute u biznisu na tržištu MENA, koje spada u najbrže rastuća tržišta na planeti, i da učešćem na EXPO 2020 Dubai ostvari kontakte sa predstavnicima iz više od 190 zemalja sveta.

Da li će Sekcija za žensko preduzetništvo PKS organizovati i sastanke naših preduzetnica sa preduzetnicama iz drugih zemalja sveta koje takođe učestvuju na EXPO 2020 Dubai?

- Treba imati u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju koja se svakodnevno menja, pa samim tim i određena pravila u smislu raznih ograničenja, ali svakako su planirani i sastanci sa poslovnim ženama drugih zemalja, kao i poseta Women's Pavilionu u okviru EXPO Dubai.

Poslovno povezivanje nije lak posao - od prvih kontakata do plasiranja proizvoda i usluga na stranim tržištima. Da li bi izvanredni odnosi Srbije i UAE mogli da pomognu da taj proces brže teče?

- Izvanredni odnosi između naše dve dve države, između Republike Srbije i UAE na najvišem su mogućem nivou zahvaljujući ogromnom trudu našeg predsednika gospodina Aleksandra Vučića. To će svakako umnogome pomoći da se brže uspostavi poverenje i samim tim olakša poslovno povezivanje između privrednika naše dve zemlje.

Samim tim, realizacija poslovnih ugovora, plasman roba i usluga biće značajno ubrzani.

Koji su aduti naših preduzetnica za lakše osvajanje bliskoistočnog tržišta i koliko će država, odnosno PKS i Sekcija za žensko preduzetništvo pomoći u tome?

- Sigurna sam da naše preduzetnice imaju mnogo toga da ponude UAE. Na njihovoj strani je pre svega kvalitet i sigurna sam da će uspeti da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržištu UAE. Privredna komora Srbije i Sektor preduzetništva PKS stoji im na raspolaganju za svu neophodnu stručnu pomoć, podršku i logistiku i sigurna sam u realizaciju velikog broja poslovnih aranžmana u periodu koji je ispred nas.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dirljiva priča iz Kanade: Milomir darivao 150.000€ za Božić

Satori na Dubai EXPO, nastup inspirisan vinčanskom kulturom

Turistički aduti Srbije za goste iz Emirata


;