BIRO PRIČE

BIRO VODIČ: Kako da obezbedite zdravstveno osiguranje u UAE

Napravite pravi izbor adekvatne zdravstvene zaštite

Ukoliko ste odlučili da se preselite u Dubai ili Abu Dabi, trebalo bi da znate da je boravak u oba emirata nemoguć ukoliko nemate obezbeđeno zdravstveno osiguranje. Bez ove stavke boravišna viza će vam biti uskraćena, ali sve i da je zakonodavni sistem po tom pitanju fleksibilniji, opet je savet da čim dođete u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) obezbedite zdravstveno osiguranje, jer su medicinske usluge u ovom delu sveta izuzetno skupe i mogli biste da budete neprijatno iznenađeni kada vam ispostave račun za pruženu uslugu.

Ako ste odabrali Abu Dabi kao mesto za život, a vaša mesečna primanja ne premašuju 4.000 AED (uz obezbeđen smeštaj), možete da računate na osnovni paket osiguranja. Ukoliko imate više od troje dece koje želite da „pokrijete“ zdravstvenim osiguranjem ili da imobezbedite veći paket zdravstvenih usluga od onog koji vam nudi poslodavac, o dodatnim informacijama posavetujte se sa zaposlenima iz vaše osiguravajuće kuće i proširite polisu.

Kao i u Abu Dabiju, i u Dubaiju je zdravstveno osiguranje obavezno. U najpopularnijem gradu-emiratu od juna 2016. godine svako ko ovde živi i radi mora da ima makar minimalni paket koji „pada“ na teret poslodavca. U slučaju da vaša kompanija pokriva samo vaše, a ne i zdravstveno osiguranje za članove vaše porodice, po zakonu ste u obavezi da to učinite sami. Zato povedite računa prilikom pregovaranja sa budućim poslodavcem – neka vam jedna od stavki na koju ćete obratiti posebnu pažnju bude upravo „pokrivanje“ medicinskih usluga za vas i članove vaše porodice sa kojima dolazite u UAE.

U ostalih pet emirata zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali većina poslodavaca pruža određeni nivo zdravstvene sigurnosti. Razgovarajte sa vašim poslodavcem, jer mnoge kompanije dobijaju grupne ugovore za zaposlene. Ako vaša kompanija ne obezbeđuje zdravstveno osiguranje, mudrije je da to obezbedite sami nego da strepite od svakog odlaska na pregled – koštaće vas više nego da ste kupili polisu na vreme.

Kako da obezbedite polisu

U zemlji u kojoj mnogo toga možete da završite bez odlaska na šalter, i tržište osiguranja postalo je digitalno. Sve što bi trebalo da uradite jeste da se obratite bilo kom osiguravajućem društvu preko njihove web stranice. Takođe, možete da se obratite i brokeru, koji će vam pružiti opcije od nekoliko kompanija kojima možete da se obratite.

Onog trenutka kada pošaljete svoje podatke – ime i prezime, pol, godine, kao i zdravstvenu ustanovu u kojoj želite da se lečite, odnosno paket za koji ste zainteresovani, dobićete ponudu. Osnovnu polisu zdravstvenog osiguranja možete kupiti i preko interneta, a potvrda o polisi se generiše odmah nakon što dostavite sve potrebne informacije.

Koje mogućnosti ostvarujete kupovinom polise?

Osnovni paket zdravstvenog osiguranja koji podrazumeva niže premije, nudi i „mršaviji“ paket usluga na koje možete da računate. Mreža bolnica i klinika koje spadaju u osnovni paket je ograničena; takođe je i određena donja godišnja granica, kao i pokrivenost lekovima. Ukoliko bolujete od neke hronične bolesti i često odlazite kod lekara, raspitajte se da li se u okviru paketa koji vam obezbeđuje firma nalazi bolnica čiji su vam stručnjaci često potrebni. Ako je slučaj da baš ta bolnica ili lekar ne prihvataju osnovni paket, trebalo bi da kupite širi paket osiguranja. Pored toga, osnovni plan „pokrivaće“ vas uglavnom samo u UAE; ako putujete van UAE, vrlo je moguće da nećete biti osigurani.

Sledeći nivo zdravstvenog osiguranja jeste sveobuhvatni paket, koji pruža pokrivenost kako u UAE, tako i u drugim zemljama koje izaberete. Takođe, sveobuhvatni paket „pokriva“ lečenje u većem broju zdravstvenih ustanova u UAE. Premije mogu da variraju od 2.000 do 1.000.000 AED - sve zavisi od uslova koje želite da dobijete.

Kako da samostalno osigurate članove porodice?

Ako želite da osigurate vašeg člana porodice, moraćete da odaberete vrstu osiguranja i da popunite obrazac zdravstvene deklaracije ili medicinski anketni obrazac. Da biste dobili ponudu od kompanije ili brokera, moraćete da priložite kopiju pasoša, vize i Emirates ID-ija.

Porodično osiguranje za novorođenu decu obuhvata vakcinaciju do uzrasta od šest godina. Vakcinacija u ovom delu sveta je obavezna. U slučaju da su roditelji stariji, često se dešava da plate visoku premiju, jer se stope povećavaju na osnovu starosti i zdravstvenog stanja. Isto pravilo važi i ako ne obezbedite porodično osiguranje na vreme, a očekujete proširenje porodice. Redovni lekarski pregledi u trudnoći povećavaju troškove, ali ih možete izbeći ako na vreme odaberete porodični paket koji „pokriva“ i ovu vrstu zdravstvene usluge.

Koliko vremena je potrebno da dobijem odgovor od osiguravajuće kompanije?

Za osnovni paket zdravstvenog osiguranja možete očekivati odgovor u roku od jednog radnog dana, naravno, ukoliko ste podneli sva dokumenta.

Odgovor, ukoliko zahtevate sveobuhvatni paket osiguranja, može duže da se čeka - od tri do pet radnih dana, jer osiguravajuće kuće mogu da vam traže prethodne medicinske izveštaje, ukoliko imate zdravstvenih problema poput dijabetesa ili srčanih oboljenja.

I za kraj - ukoliko vam poslodavac ne plaća osiguranje, već tu obavezu završavate samostalno, prilikom obnavljanja osiguranja trebalo bi da dostavite i dokaz o vašem prethodnom osiguranju.


Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji. 


Preporučene priče: 

UAE: Ne delite zdravstvene savete na mrežama, jer...

NAJBOLJI! Veliko priznanje za balkanski restoran u Dubaiju

Aerodrom Dubai: Od vizije do vrha sveta za samo 60 godina

;