BIRO PRIČE

AIM Dubai: Balkan – izazov za investitore iz Emirata (FOTO)

Međunarodne investicije i konkurentnost bile su tema Investicionog foruma AIM, održanog u DWTC-u.

  

Na godišnjem AIM forumu koji je održan u Dubaiju pod pokroviteljstvom šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsednika i premijera UAE i vladara Dubaija, učestvovali su neki od najvećih svetskih investitora i eksperata, veliki broj izlagača, posetilaca i zvaničnika iz različitih zemalja.

Ispred Privredne komore Srbije koja je ove godine prvi put učestvovala na Investicionom forumu govorila je Danijela Čabarkapa, zamenik direktora Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom. Ona je predstavila uslove i mogućnosti poslovanja u Srbiji, kao i investicioni potencijal zemlje.

Ilinka Roseti, generalni direktor Mirabank Srbija, podsetila je na postojeće investicije u Srbiji (Etihad, Zobnatica), a predstavila je i premium usluge Mirabank koje mogu da pomognu svakome ko želi da investira u Srbiju sa svojim, za velike sisteme nesvakidašnjim ne samo bankarskim već i poslovnim pogodnostima.

  

  

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici kompanija i institucija iz više zemalja, koji su zainteresovani za unapređenje poslovne saradnje u industrijskom sektoru.

Gosti AIM bili su otpravnik poslova Ambasade Srbije u Emiratima Miloš Perišić, sekretar za ekonomske odnose u Ambasadi Srbije Dajana Tanasijević, kao i predstavnici Serbian Business Councila.

- Drago nam je da je poseta naših institucija i kompanija svake godine sve veća na ovom i drugim sajmovima, jer Dubai predstavlja čvorište poslovnih dešavanja ne samo Bliskog Istoka, već i Afrike i Indijskog potkontinenta, a to je tržište sa više od dve milijarde ljudi - rekla je Mirjana Radenović-Ratković iz Serbian Business councila.

Ona je pozvala sve kompanije iz Srbije koje su zainteresovane za dolazak i širenje posla na tržište Bliskog Istoka da se jave SBC-u koji će im pomoći kako savetima, tako i operativnim poslovima. Kao primer dobre prakse, Mirjana Radenović-Ratković navela je kompaniju “Savabien”:

- Drago nam je da je kompanija “Savabien” imala sluha; njihovo zalaganje da dođu na ovo tržište dalo je rezultate.

Više o nastupu uspešne kompanije iz Srbije koja je posredstvom SBC-a počela da posluje na tržištu Bliskog Istoka pročitajte OVDE

Sve informacije o SBC-u pogledajte OVDE

  

Na Investicionom forumu AIM učestvovao je i zagrebački start up “Aspida” sa svojim brendom Izzy - brendiranim tastaturama koje imaju razvijeno prepoznavanje pokreta za unos simbola i emotikona uz animacije i zvukove, što tipkanje čini zabavnijim i bržim. Svoje Izzy tastature već imaju i fudbalski klubovi Hajduk, Crvena Zvezda, Sarajevo i Željezničar, muzičari iz Hrvatske (“2cellos”), a najnovija nedavno lansirana tastatura je i Izzy ft. Angry Birds finskog Rovia.

Više o brendu Izzy pogledajte OVDE

  

Investment Council Dubai, koji je kupio Porto Montenegro, takođe je učestvovao na Investicionom forumu. Đorđe Radonić koji prodaje superluksuzne apartmane u Herceg Novom na AIM-u je bio zainteresovan za saradnju sa investitorima iz ovog dela sveta koji će podržati drugu fazu njegovog projekta. Kako izgledaju apartmani “Boka Hills” pogledajte OVDE

  

Projekat “Zelena dolina” u BiH jedan je od najvećih stambenih kompleksa u Sarajevu koje gradi investitor iz Abu Dabija. Njihovu prezentaciju možete da pogledate na OVOM LINKU

   

Tokom foruma koja je trajao od 2. do 4. aprila održan je veliki broj sastanaka sa predstavnicima renomiranih investicionih fondova i holdinga iz zemalja Zaliva u cilju povezivanja privrednika i uspostavljanja saradnje.

Balkanski region potvrdio je na AIM-u poziciju izuzetno zanimljivog tržišta. Srbija, Hrvatska, BiH i ostale zemlje regiona mogu da se nadaju svežem kapitalu iz inostranstva, uz preporuke dosadašnjih investitora i pomoć institucija i organizacija koje se zalažu za snažnije poslovne veze između Balkana i Bliskog Istoka. 

Ivan Zeljković


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Posao u Dubaiju – izazov koji bi trebalo prihvatiti (VIDEO)

Život u UAE: Top 10 pitanja i odgovora o uvođenju PDV-a

Voda iz Srbije ide u Kuvajt


;