SAVETI

Biro vodič za traženje povišice

Nezadovoljni ste platom? Evo kako da to promenite

Visina plate u Emiratima uvek zavisi od vaše veštine pregovaranja. Na istoj poziciji neko će zarađivati mnogo više od proseka za to radno mesto, a neko će pristati da radi za prvu ponuđenu cifru tokom intervjua koja baš i nije impresivna.

Ukoliko ste došli u Emirate, radite neko vreme i niste zadovoljni visinom plate, evo šta bi trebalo da uradite.

  

1. KORAK – REALNO SAGLEDAJTE ČINJENICE

Teško da ćete u zalivskoj štampi pročitati realne informacije o visini plate za različite pozicije, ali ako malo više ćaskate sa ljudima koji rade isti posao kao i vi, a niste dobro ispregovarali na početku, informacija o visini tuđe plate na vas može da deluje kao hladan tuš. Iako po jednoj od stavki u ugovoru nemate dozvolu da otkrivate visinu svoje plate, imate pravo da se raspitujete ako posumnjate da ste diskriminisani po osnovu vrednovanja vašeg rada.

  

2. KORAK – OBRATITE SE ŠEFU

Kada prikupite dovoljno informacija, napišite šefu mejl. Nemojte navoditi da znate poimence ko koliko u vašoj firmi zarađuje, ali napišite okvirne cifre za vašu poziciju i pitajte kada biste mogli da računate na veću platu, s obzirom na težinu zaduženja koja obavljate u kompaniji.

  

3. KORAK – DRŽITE SE ČINJENICA

Iako poslodavac retko priznaje da ne postoji reciprocitet između vas i vaših kolega po pitanju obima posla i visine plate, nekad ćete možda morati da ga iznova uveravate da ste zaslužili povišicu i da ste finansijski nepravedno skrajnuti u odnosu na druge.

U kompaniji u kojoj ljudi rade više različitih poslova, to ume da bude otežavajuća okolnost. Zato se dobro raspitajte ko radi isti posao kao i vi, a zarađuje više od vas, kako u kompaniji u kojoj ste zaposleni, tako i kod konkurencije. Predočite to poslodavcu, opet u pisanoj formi, i pripremite se za sastanak na kom ćete i uživo obrazložiti svoje razloge za traženje povišice.

Ujedno, pokažite da se zainteresovani da napredujete unutar kompanije u kojoj ste zaposleni – poslodavci to umeju da cene.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Zvanično: Abu Dabi – pustinjski raj za odličan život

Izgubili ste Emirates ID? Ne očajavajte, evo rešenja (VIDEO)

Pazite šta pišete: Žestoka presuda zbog uvrede na WhatsAppu


;