INFO BIRO

Vladar Dubaija pokrenuo solarni projekat za 270.000 domova

U okviru četvrte faze projekta koji se nalazi u blizini Al Kudre biće izgrađen najviši solarni toranj na svetu

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, vladar Dubaija i premijer i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), dao je zeleno svetlo za započinjanje četvrte faze najveće svetske investicije u CPS projektu koja će obezbediti energiju za 270.000 domova.

Ukupni proizvodni kapacitet do 2020. godine iznosiće 1.000MW, a do 2030. biće čak pet puta veći. Iza četvrte faze projeka stoje kompanija “Dewa” i “Aqua power” iz Saudijske Arabije.

- Dubai ima najniže troškove proizvodnje solarne energije u svetu. Nastavićemo da se bavimo ambicioznim investicijama koje imaju pozitivan uticaj na život ljudi. Čista i obnovljiva energija je ključna za održivi razvoj i UAE su postavili primer za njegovo brzo usvajanje. Cilj nam je da do 2050. godine imamo 75 odsto ukupne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – poručio je vladar Dubaija.

  

Kako je najavio generalni direktor kompanije “Dewa” Muhamed Al Tajer, “Expo 2020” koji će biti održan u Dubaiju biće prva sajamska manifestacija na svetu za koju će energija biti korišćena iz obnovljivih izvora. On je podsetio da se danas svuda u svetu traga za novim izvorima energije, vode i sirovina.

- UAE su napravili značajne korake u očuvanju životne sredine i prirodnih resursa kroz projekte solarnih energija i povećanje udela obnovljivih energetskih izvora – istakao je Al Tajer.

 

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Razotkrivanje: Koliko vas je život u Dubaiju promenio?

Podcast Naš Biro: Kako je Zeka za 10 minuta zaradio 50.000 €

Rekordi: Najveće čokoladno uskršnje jaje u Dubaiju (FOTO)